Начин на приготвяне
- Оставяме телешкото месо да си почине на стайна температура за 1 h. Загряваме фурната на 180° C. Овкусяваме месото със сол и черен пипер.
- В купа смесваме едрата и дижонската горчица, маслото на стайна температура, галетата, накълцаните чесън, розмарин и мащерка. Разпределяме маринатата равномерно върху телешкото.
- Слагаме месото в тава и го поставяме в предварително загрятата фурна. Печем месото 45 – 60 min до достигане на температура в сърцевината от 55 – 60° C (за средна степен на изпичане). За целта използваме термометър за месо. Щом е готово, изваждаме месото от фурната, завиваме го в алуминиево фолио и оставяме да почине за 10 min.
- Междувременно приготвяме лучения сос. Загряваме маслото в тиган, нарязваме лука на шайби и го запържваме на среден огън, докато стане прозрачен. Добавяме захарта и оставяме лука леко да се карамелизира. Поръсваме с брашно и запържваме за кратко. Деглазираме с червено вино и добавяме телешкия бульон. Оставяме соса да къкри на среден огън за 10 min, докато леко се сгъсти, и накрая овкусяваме със сол и черен пипер.
- Бланшираме зеления фасул във вряща подсолена вода за 10 min, докато стане ал денте. Загряваме маслото в тиган и запържваме бекона, докато стане хрупкав. Добавяме бланширания фасул и разбъркваме за кратко с бекона. Овкусяваме всичко със сол и черен пипер.
- Приготвяме картофените дукеси на фурна според указанията на опаковката.
- Нарязваме ростбифа на тънки филийки и го подреждаме в подходяща чиния. Заливаме месото с лучения сос, добавяме зеления фасул с бекона и картофените дукеси. Наслаждаваме се на вкуса в приятна компания.