Салата Coronation Chicken

Салата Coronation Chicken
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:30 h

Начин на приготвяне

    Ястие с пилешко месо. Нарича се така, защото рецептата е създадена специално за тържеството след коронацията на кралица Елизабет II.

    1. Измий и подсуши пилето. Измий портокала и го раздели на две. Напълни пилето с него, дафиновия лист и зърната черен пипер и го затвори с клечки за зъби или шишче. Отвън го натрий със солта, черния пипер и една с.л. олио и го постави с гърдите нагоре в дълбока тава за печене.

    2. Печи 50 - 60 min в предварително загрята на 200°C фурна, докато от месото започне да излиза бистър сок, когато набодеш кълката. Остави пилето да изстине.

    3. Междувременно обели лука и го накълцай на ситно. Задуши го в останалото сгорещено олио, докато стане стъклен. Добави кърито и доматената паста и пържи още 1 min. Загаси с червеното вино и 2 с.л. вода, овкуси със сол и черен пипер и остави да къкри, докато течността стане наполовина. Прекарай през сито и остави да изстине.

    4. Измий кайсията, отстрани костилките и пасирай. Смеси с къри редукцията, майонезата и йогурта, овкуси със сос Уорчестър, сол, черен пипер и захар. Обезкости пилето, отстрани кожата. Накъсай или нарежи месото на хапки и го пусни в соса. Остави ястието в покрит съд в хладилника най-малко за 2 h или за цяла нощ, за да смесят ароматите.

    5. Преди сервиране запечи филираните бадеми в тиган без мазнина. Почисти и измий марулите, остави ги да се отцедят и ги накъсай. Овкуси салатата, гарнирай с нея ястието отгоре и наръси бадемите.

    Идея:

    В Англия нарязаната на дребно пилешка салата често се използва за сандвичи.