Верига от любими рецепти
Салата Coronation Chicken

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

цeли пилета цяло пиле1
портокали портокал1
дафинови листа дафинов лист2
олио олио2 с.л. с.л.
лук лук
(малка)
1 глави глава
къри къри
(с връх)
1 ч.л. ч.л.
доматена паста доматена паста1 ч.л. ч.л.
червено вино червено вино
(сухо)
50 ml ml
кайсии кайсия1
майонеза майонеза80 g g
йогурт йогурт
(натурален)
50 g g
сос Уорчестър сос Уорчестър2 - 3 с.л. с.л.
кафява захар кафява захар
филирани бадем филиран бадеми30 g g
зелена салата зелена салата
(сърцевината)
200 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
(млян)
черен пипер черен пипер
(на зърна)
0,5 ч.л. ч.л.

Салата Coronation Chicken

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(7)

Начин на приготвяне

Ястие с пилешко месо. Нарича се така, защото рецептата е създадена специално за тържеството след коронацията на кралица Елизабет II.

1. Измий и подсуши пилето. Измий портокала и го раздели на две. Напълни пилето с него, дафиновия лист и зърната черен пипер и го затвори с клечки за зъби или шишче. Отвън го натрий със солта, черния пипер и една с.л. олио и го постави с гърдите нагоре в дълбока тава за печене.

2. Печи 50 - 60 min в предварително загрята на 200°C фурна, докато от месото започне да излиза бистър сок, когато набодеш кълката. Остави пилето да изстине.

3. Междувременно обели лука и го накълцай на ситно. Задуши го в останалото сгорещено олио, докато стане стъклен. Добави кърито и доматената паста и пържи още 1 min. Загаси с червеното вино и 2 с.л. вода, овкуси със сол и черен пипер и остави да къкри, докато течността стане наполовина. Прекарай през сито и остави да изстине.

4. Измий кайсията, отстрани костилките и пасирай. Смеси с къри редукцията, майонезата и йогурта, овкуси със сос Уорчестър, сол, черен пипер и захар. Обезкости пилето, отстрани кожата. Накъсай или нарежи месото на хапки и го пусни в соса. Остави ястието в покрит съд в хладилника най-малко за 2 h или за цяла нощ, за да смесят ароматите.

5. Преди сервиране запечи филираните бадеми в тиган без мазнина. Почисти и измий марулите, остави ги да се отцедят и ги накъсай. Овкуси салатата, гарнирай с нея ястието отгоре и наръси бадемите.

Идея:
В Англия нарязаната на дребно пилешка салата често се използва за сандвичи.