
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
цяло пиле цяло пиле | 1 | ||
портокали портокал | 1 | ||
дафинов лист дафинов лист | 2 | ||
олио олио | 2 с.л. с.л. | ||
лук
лук (малка) | 1 глави глава | ||
къри
къри (с връх) | 1 ч.л. ч.л. | ||
доматена паста доматена паста | 1 ч.л. ч.л. | ||
червено вино
червено вино (сухо) | 50 ml ml | ||
кайсии кайсия | 1 | ||
майонеза майонеза | 80 g g | ||
йогурт
йогурт (натурален) | 50 g g | ||
сос Уорчестър сос Уорчестър | 2 - 3 с.л. с.л. | ||
кафява захар кафява захар | |||
филирани бадем филиран бадем | 30 g g | ||
зелена салата
зелена салата (сърцевината) | 200 g g | ||
сол сол | |||
черен пипер
черен пипер (млян) | |||
черен пипер
черен пипер (на зърна) | 0,5 ч.л. ч.л. |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСалата Coronation Chicken
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Ястие с пилешко месо. Нарича се така, защото рецептата е създадена специално за тържеството след коронацията на кралица Елизабет II.
1. Измий и подсуши пилето. Измий портокала и го раздели на две. Напълни пилето с него, дафиновия лист и зърната черен пипер и го затвори с клечки за зъби или шишче. Отвън го натрий със солта, черния пипер и една с.л. олио и го постави с гърдите нагоре в дълбока тава за печене.
2. Печи 50 - 60 min в предварително загрята на 200°C фурна, докато от месото започне да излиза бистър сок, когато набодеш кълката. Остави пилето да изстине.
3. Междувременно обели лука и го накълцай на ситно. Задуши го в останалото сгорещено олио, докато стане стъклен. Добави кърито и доматената паста и пържи още 1 min. Загаси с червеното вино и 2 с.л. вода, овкуси със сол и черен пипер и остави да къкри, докато течността стане наполовина. Прекарай през сито и остави да изстине.
4. Измий кайсията, отстрани костилките и пасирай. Смеси с къри редукцията, майонезата и йогурта, овкуси със сос Уорчестър, сол, черен пипер и захар. Обезкости пилето, отстрани кожата. Накъсай или нарежи месото на хапки и го пусни в соса. Остави ястието в покрит съд в хладилника най-малко за 2 h или за цяла нощ, за да смесят ароматите.
5. Преди сервиране запечи филираните бадеми в тиган без мазнина. Почисти и измий марулите, остави ги да се отцедят и ги накъсай. Овкуси салатата, гарнирай с нея ястието отгоре и наръси бадемите.
Идея:
В Англия нарязаната на дребно пилешка салата често се използва за сандвичи.