Верига от любими рецепти
Салата от пресен карфиол и копър

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

карфиол карфиол1 kg kg
копър копър1 връзка връзка
олио олио450 ml ml
винен оцет винен оцет150 ml ml
сол сол

Салата от пресен карфиол и копър

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

10 min
(7)

Начин на приготвяне

Накъсваме карфиола на розички и го поставяме в купа. Правим марината от олио, оцет, сол и ситно нарязан копър. Заливаме карфиола и объркваме добре, като целта е да покрием обилно всички розички, за да поемат добре течността. 
Оставяме салатата да престои 24 часа в хладилник и я поднасяме студена.

 

Интересно: В миналото хората много рядко консумирали пресни зеленчуци. В тези случаи обикновено ги претривали със сол и силно ги подкиселявали с домашен оцет. Него най-често приготвяли от старо вино, което оставяли да вкисне. Правели го от плода на диви лози, който заливали с вода, оставяли да ферментира и след това прецеждали.