Салата с киселец, лапад и извара

шеф Манчев
шеф Манчев
Салата с киселец, лапад и извара
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне15 min

Начин на приготвяне

    Нарязваме киселеца и лапада на едро, а доматите - на големи кубчета. Овкусяваме ги със сол, олио, черен пипер и оцет. Объркваме добре.

    Поставяме ги в дълбока купа и добавяме натрошената извара.

    В купичка смесваме киселото мляко с накълцания на ситно чесън и поливаме отгоре цялата салата. Сервираме я, поръсена с копър.

    Интересно: В миналото хората правели в домашни условия извара от течността, останала от избиването на масло или от подсирването на мляко. Тъй като нямало уреди, в които да я съхраняват дълго, и тя била по-нетрайна, осолявали изварата и я консумирали почти веднага. Ползвали я за плънка на баници, приготвяне на качамак, попара и каша или я хапвали направо с хляб и чесън.