Верига от любими рецепти
Салата с киселец, лапад и извара по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

киселец киселец100 g g
лапад лапад100 g g
домати домат2 бр. бр.
извара извара120 g g
кисело мляко кисело мляко100 g g
чесън чесън1 скилидки скилидка
олио олио10 ml ml
оцет оцет10 ml ml
копър копър5 - 6 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Салата с киселец, лапад и извара

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

15 min
(6)

Начин на приготвяне

Нарязваме киселеца и лапада на едро, а доматите - на големи кубчета. Овкусяваме ги със сол, олио, черен пипер и оцет. Объркваме добре.
Поставяме ги в дълбока купа и добавяме натрошената извара.
В купичка смесваме киселото мляко с накълцания на ситно чесън и поливаме отгоре цялата салата. Сервираме я, поръсена с копър.

Интересно: В миналото хората правели в домашни условия извара от течността, останала от избиването на масло или от подсирването на мляко. Тъй като нямало уреди, в които да я съхраняват дълго, и тя била по-нетрайна, осолявали изварата и я консумирали почти веднага. Ползвали я за плънка на баници, приготвяне на качамак, попара и каша или я хапвали направо с хляб и чесън.