
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
киселец киселец | 100 g g | ||
лапад лапад | 100 g g | ||
домати домат | 2 бр. бр. | ||
извара извара | 120 g g | ||
кисело мляко кисело мляко | 100 g g | ||
чесън чесън | 1 скилидки скилидка | ||
олио олио | 10 ml ml | ||
оцет оцет | 10 ml ml | ||
копър копър | 5 -6 стръка стрък | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Салата с киселец, лапад и извара
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме киселеца и лапада на едро, а доматите - на големи кубчета. Овкусяваме ги със сол, олио, черен пипер и оцет. Объркваме добре.
Поставяме ги в дълбока купа и добавяме натрошената извара.
В купичка смесваме киселото мляко с накълцания на ситно чесън и поливаме отгоре цялата салата. Сервираме я, поръсена с копър.
Интересно: В миналото хората правели в домашни условия извара от течността, останала от избиването на масло или от подсирването на мляко. Тъй като нямало уреди, в които да я съхраняват дълго, и тя била по-нетрайна, осолявали изварата и я консумирали почти веднага. Ползвали я за плънка на баници, приготвяне на качамак, попара и каша или я хапвали направо с хляб и чесън.