Шарен великденски козунак

Шарен великденски козунак

ТрудностТрудна
Приготвяне8:00 h

Начин на приготвяне

    В купа приготвяме квас: 250 ml мляко, 3 с.л. мая, малко пресято брашно и 1 яйце. С продуктите се забъркваме меко тесто, посипваме с още малко брашно отгоре, завиваме го и оставяме да втаса. Помещението трябва да е топло, втасването трябва да стане до 1 - 1,30 h.

    През това време разбиваме 4 яйца. На друго място смесваме 250 ml мляко, леко загрято, с 300 g захар и щипка сол. Пресяваме около 2 kg брашно и оставяме настрана.

    След като квасът е готов, добавяме към него яйцата, млякото, настърганите лимонени корички, 2 - 3 с.л. свинска мас или масло. Разбъркваме добре. Постепенно сипваме от пресятото брашно, като можем да започнем да объркваме с ръце. Като добавим 1/3 от брашното, слагаме и газираната вода или лимонадата. Сипваме по малко от течността, за да влиза въздух и да бухва тестото. Продължаваме, докато поеме всичките 2 kg брашно.

    Предварително разтваряме 1 ч.л. червена сладкарска боя с 1 - 2 с.л. вода. Отделяме 1/3 от тестото в друг съд, към който прибавяме разтворената боя, за да добие сместа розов цвят. Трябва да имаме предвид, че когато се добавя още брашно, тя ще избледнее.

    Ако приготвяме козунака сами, омесваме първо бялото тесто, защото е повече като обем. Мажем ръцете с мазнина, омесваме и го оставяме да втаса. По-бързо се омесва розовото тесто, защото е по-малко. Оставяме и двете да втасат за 1,30 - 2 h.

    След като тестото е втасало, разделяме на топчета (колкото бели, толкова и розови, като съответно белите са два пъти по-големи от розовите) и завиваме с кърпа. През това време приготвяме плънката - по избор може да сложим съставките поотделно в различните парчета козунак или пък да ги смесим.

    Разстиламе топчетата тесто на намазан с мазнина плот около 1 cm. Започваме с бялото тесто. Върху него разстиламе и розовото, поръсваме със захар и поставяме някой вид от плънката. Навиваме двата пласта заедно на стегнато руло и поставяме в по-дълбок съд, обилно намазан с мазнина и/или хартия за печене.

    Най-добре е да разпределим козунаците в 3 - 4 по-малки съда, по един за всяко руло, така че да се изпекат по-добре. Оставяме тестото както е в съдовете да втаса за още 1 - 1,30 h.

    След това намазваме отгоре с разбити 2 яйца и прясно мляко. Може да поръсим със сусамено семе.

    Печем на 160° C за първите 10 min, а след това намаляваме на 150° C за около 1,30 h или до готовност.