Верига от любими рецепти
Сарми от савойско зеле с кайма и гъби в портокалова сметана

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

савойско зеле савойско зеле1 глави глава
печурки печурка
(печурки)
250 g g
маслиново масло маслиново масло4 с.л. с.л.
салвия салвия2 стръка стрък
кайма кайма
(смес)
350 g g
яйца яйце1
галета галета4 - 6 с.л. с.л.
сок от портокал сок от портокал
зеленчуков бульон зеленчуков бульон250 ml ml
готварска сметана готварска сметана150 ml ml
морска сол морска сол
черен пипер черен пипер

Сарми от савойско зеле с кайма и гъби в портокалова сметана

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(2)

Начин на приготвяне

1. Откъсваме 8 средно големи или 16 малки листа от савойското зеле и ги измиваме (останалото савойско зеле използваме за друго). Бланшираме зелевите листа във вряща подсолена вода ок. 4 min, докато станат еластични. Слагаме ги в цедка, заливаме ги със студена вода и ги оставяме добре да се отцедят. При нужда отрязваме по-дебелите жили в средата.

2. Почистваме печурките, нарязваме ги на кубчета и ги запържваме в 2 с.л. сгорещено маслиново масло. Овкусяваме със солта и черния пипер и готвим 3-4 min, докато се изпари течността. Оставяме ги да изстинат.

3. Откъсваме листенцата салвия и ги накълцваме. Смесваме ги с гъбите, каймата и яйцето. Добавяме при нужда галета и овкусяваме със сол и черен пипер. Оформяме 8 топки и ги завиваме в зелевите листа (ако листата са по-малки, използваме две, като ги припокриваме). Забождаме сармите с дървени клечки, за да не се отварят и ги запържваме в останалото предварително сгорещено маслиново масло от всички страни за 5 - 7 min. Загасяме със сока от портокал и зеленчуковия бульон и готвим под капак 20 min, като веднъж или два пъти обръщаме сармите.

4. Изваждаме сармите и ги оставяме на топло. Кипваме соса със сметаната, сгъстяваме леко и овкусяваме. Сервираме със сармите. На ястието подхождат картофи.

Идея:
Можем да нарежем на ивици останалото савойско зеле и да го задушим в сгорещено масло като зеленчукова гарнитура.