Начин на приготвяне
Запържваме ориза в загрятото олио, докато стане кристален. Добавяме вода и варим до 70% готовност.
Прибавяме нарязаните листа див чесън (можем да го заменим с пресен или със скилидки стар). Добавяме и кориандър и овкусяваме със сол и черен пипер.
От плънката и листата навиваме сармички и ги поставяме в тенджера с малко вода и нарязаните на кубчета домати, овкусени със сол и пипер. Готвим така на умерен огън около 30 min под похлупак.
Може да поръсим с пресен кориандър или магданоз при поднасяне.
Интересно: В селата Голяма Желязна и Васильово, в Тетевенския балкан, наричали сармите „гушки“, а също и „фтички“. Правели ги с каквито листа имало – от лапад, цвекло или лозови. Пълнели ги със счукан боб, сварен на каша.