Верига от любими рецепти
Саварин с портокалов сироп и сезонни плодове

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

За саварина:

прясно мляко прясно мляко180 ml ml
прясна мая прясна мая1 кубчета кубче
захар захар60 g g
брашно брашно400 g g
сол сол1 щипки щипка
краве масло краве масло
(размекнато)
150 g g
яйца яйце4
мазнина мазнина
(за формата)

За сиропа:

портокали портокал2 - 3
захар захар125 g g
ром ром4 с.л. с.л.

За сервиране:

боровинки боровинка250 g g
малини малина250 g g
ягоди ягода500 g g
нектарини нектарина500 g g

Саварин с портокалов сироп и сезонни плодове

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:05 h
(5)

Начин на приготвяне

1. Затопляме млякото до хладко и в него слагаме натрошеното кубче мая заедно с 1 с. л. захар. Покриваме съда и оставяме 15 min, докато течността шупне.

2. Смесваме активирана мая с брашното, солта, маслото, разбитите яйца и останалата захар. Омесваме ги до гладко тесто, което покриваме и го оставяме да втасва 1 h.

3. След това премесваме още веднъж тестото и го поставяме във форма с пръстен в средата (26 - 28 cm Ø). Покриваме го с памучна кърпа и оставяме още 20 min да втасва. После печем саварина в предварително загрята на 180° C фурна около 30 min до златистожълто.

4. В това време настъргваме фино кората на един портокал. Изстискваме всички портокали и отделяме 200 ml сок. Кипваме го със захарта и го оставяме да ври 2 min. Прибавяме настърганата кора и рома, оставяме сиропа да ври още малко, след което го сваляме от печката и го оставяме да се охлади.

5. След като извадим саварина от фурната, го оставяме да поизстине и го изваждаме внимателно от формата. Поставяме го в чиния и го набождаме на много места. Заливаме го със сиропа, като отделяме 2 с. л. от него настрана. Оставяме сладкиша да изстине напълно.

6. Преди сервиране измиваме плодовете и ги отцеждаме. Отстраняваме костилките на нектарините и ги нарязваме заедно с ягодите на дребно. Объркваме всички плодове с останалия сироп и ги изсипваме в средата на саварина.

Съвет:
Можем да поднесем саварина с бита сметана.