Саварин с портокалов сироп и сезонни плодове

Саварин с портокалов сироп и сезонни плодове
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:05 h

Начин на приготвяне

    1. Затопляме млякото до хладко и в него слагаме натрошеното кубче мая заедно с 1 с. л. захар. Покриваме съда и оставяме 15 min, докато течността шупне.

    2. Смесваме активирана мая с брашното, солта, маслото, разбитите яйца и останалата захар. Омесваме ги до гладко тесто, което покриваме и го оставяме да втасва 1 h.

    3. След това премесваме още веднъж тестото и го поставяме във форма с пръстен в средата (26 - 28 cm Ø). Покриваме го с памучна кърпа и оставяме още 20 min да втасва. После печем саварина в предварително загрята на 180° C фурна около 30 min до златистожълто.

    4. В това време настъргваме фино кората на един портокал. Изстискваме всички портокали и отделяме 200 ml сок. Кипваме го със захарта и го оставяме да ври 2 min. Прибавяме настърганата кора и рома, оставяме сиропа да ври още малко, след което го сваляме от печката и го оставяме да се охлади.

    5. След като извадим саварина от фурната, го оставяме да поизстине и го изваждаме внимателно от формата. Поставяме го в чиния и го набождаме на много места. Заливаме го със сиропа, като отделяме 2 с. л. от него настрана. Оставяме сладкиша да изстине напълно.

    6. Преди сервиране измиваме плодовете и ги отцеждаме. Отстраняваме костилките на нектарините и ги нарязваме заедно с ягодите на дребно. Объркваме всички плодове с останалия сироп и ги изсипваме в средата на саварина.

    Съвет:

    Можем да поднесем саварина с бита сметана.