
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За саварина:
прясно мляко прясно мляко | 180 ml ml | ||
прясна мая прясна мая | 1 кубчета кубче | ||
захар захар | 60 g g | ||
брашно брашно | 400 g g | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
краве масло
краве масло (размекнато) | 150 g g | ||
яйца яйце | 4 | ||
мазнина
мазнина (за формата) |
За сиропа:
портокали портокал | 2 - 3 | ||
захар захар | 125 g g | ||
ром ром | 4 с.л. с.л. |
За сервиране:
боровинки боровинка | 250 g g | ||
малини малина | 250 g g | ||
ягоди ягода | 500 g g | ||
нектарини нектарина | 500 g g |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСаварин с портокалов сироп и сезонни плодове
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Затопляме млякото до хладко и в него слагаме натрошеното кубче мая заедно с 1 с. л. захар. Покриваме съда и оставяме 15 min, докато течността шупне.
2. Смесваме активирана мая с брашното, солта, маслото, разбитите яйца и останалата захар. Омесваме ги до гладко тесто, което покриваме и го оставяме да втасва 1 h.
3. След това премесваме още веднъж тестото и го поставяме във форма с пръстен в средата (26 - 28 cm Ø). Покриваме го с памучна кърпа и оставяме още 20 min да втасва. После печем саварина в предварително загрята на 180° C фурна около 30 min до златистожълто.
4. В това време настъргваме фино кората на един портокал. Изстискваме всички портокали и отделяме 200 ml сок. Кипваме го със захарта и го оставяме да ври 2 min. Прибавяме настърганата кора и рома, оставяме сиропа да ври още малко, след което го сваляме от печката и го оставяме да се охлади.
5. След като извадим саварина от фурната, го оставяме да поизстине и го изваждаме внимателно от формата. Поставяме го в чиния и го набождаме на много места. Заливаме го със сиропа, като отделяме 2 с. л. от него настрана. Оставяме сладкиша да изстине напълно.
6. Преди сервиране измиваме плодовете и ги отцеждаме. Отстраняваме костилките на нектарините и ги нарязваме заедно с ягодите на дребно. Объркваме всички плодове с останалия сироп и ги изсипваме в средата на саварина.
Съвет:
Можем да поднесем саварина с бита сметана.