Верига от любими рецепти
Семифредо с боровинки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

яйца яйце
(размер L)
2
сладкарска сметана сладкарска сметана
(30% масленост)
200 ml ml
захар захар80 g g
боровинки боровинка50 g g
мента мента2 - 3 листа лист
ванилия ванилия1 щипки щипка
лимонов сок лимонов сок4 - 5 капки капка

Семифредо с боровинки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

20 min
(27)

Начин на приготвяне

Поставяме боровинките в малка касерола. Прибавяме 1 с.л. захар, 1 с.л. вода, няколко капки лимонов сок и листата мента. Загряваме и готвим на умерен огън, докато омекнат боровинките. Отместваме ги настрана и оставяме да се охладят.

Смесваме яйцата и захарта в огнеупорна купа. Поставяме я на водна баня, като внимаваме да не се докосва до водата. Разбъркваме непрекъснато, докато яйцата се
затоплят. Трябва да достигнат температура около 70° С.

Отместваме купата от котлона и с миксер разбиваме до гъст пухкав крем.

Разбиваме сметаната до получаване на твърди връхчета. Внимателно я прибавяме към яйчения крем и разбъркваме.

Застиламе правоъгълна форма с хартия за печене или кухненско фолио. Изсипваме сместа вътре. Накрая разпределяме боровинковото сладко. Тъй като е по-тежко ще потъне на дъното на сместа, но ще оформи красиви сини нишки в семифредото.

Охлаждаме семифредото за 8 h във фризера.

Преди поднасяне отстраняваме фолиото и нарязваме на филийки. Гарнираме със свежи боровинки и листа мента.