Семифредо с боровинки

Семифредо с боровинки
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне20 min

Начин на приготвяне

    Поставяме боровинките в малка касерола. Прибавяме 1 с.л. захар, 1 с.л. вода, няколко капки лимонов сок и листата мента. Загряваме и готвим на умерен огън, докато омекнат боровинките. Отместваме ги настрана и оставяме да се охладят.

    Смесваме яйцата и захарта в огнеупорна купа. Поставяме я на водна баня, като внимаваме да не се докосва до водата. Разбъркваме непрекъснато, докато яйцата се

    затоплят. Трябва да достигнат температура около 70° С.

    Отместваме купата от котлона и с миксер разбиваме до гъст пухкав крем.

    Разбиваме сметаната до получаване на твърди връхчета. Внимателно я прибавяме към яйчения крем и разбъркваме.

    Застиламе правоъгълна форма с хартия за печене или кухненско фолио. Изсипваме сместа вътре. Накрая разпределяме боровинковото сладко. Тъй като е по-тежко ще потъне на дъното на сместа, но ще оформи красиви сини нишки в семифредото.

    Охлаждаме семифредото за 8 h във фризера.

    Преди поднасяне отстраняваме фолиото и нарязваме на филийки. Гарнираме със свежи боровинки и листа мента.