
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки
точени кори точени кори | 1 опаковки опаковка | ||
локум локум | 200 g g | ||
тиква тиква | 500 g g | ||
орехи орех | 300 g g | ||
лимони
лимон (сокът и кората) | 1 бр. бр. | ||
звезден анасон звезден анасон | 1 бр. бр. | ||
канела канела | 1 пръчки пръчка | ||
индийско орехче индийско орехче | |||
сол сол | |||
олио олио | 50 ml ml | ||
краве масло краве масло | 50 g g |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСиропиран тиквеник с локум и орехи
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Задушаваме тиквата в олио заедно със смлените орехи и индийското орехче. Оставяме я да изстине леко. Настърганата тиква има нужда от не повече от 10-12 min, за да е полуготова. Довършването на готвенето й ще е с печенето на тиквеника.
Подреждаме корите и мажем с масло всеки 2 кори. Поставяме обилно количество от тиквената плънка и малко локум, нарязан на кубчета. Той ще се разтопи и затова е хубаво да е равномерно разпределен. Завиваме и оформяме вита баница в кръгла тава. Ако ни остане от плънката, я разпределяме отгоре върху тиквеника.
Печем в предварително загрята фурна на 180° C за 35-45 min.
Приготвяме захарния сироп предварително, като кипнем водата със захарта, канелата, звездния анасон, кората и сока от лимона. Оставяме го да изстине напълно, като може да го изстудим и в хладилник.
Заливаме горещия тиквеник със студен захарен сироп. Така сиропираният десерт няма да стане глетав.