Сиропиран тиквеник с локум и орехи

шеф Шишков
шеф Шишков
Сиропиран тиквеник с локум и орехи
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    Задушаваме тиквата в олио заедно със смлените орехи и индийското орехче. Оставяме я да изстине леко. Настърганата тиква има нужда от не повече от 10-12 min, за да е полуготова. Довършването на готвенето й ще е с печенето на тиквеника.

    Подреждаме корите и мажем с масло всеки 2 кори. Поставяме обилно количество от тиквената плънка и малко локум, нарязан на кубчета. Той ще се разтопи и затова е хубаво да е равномерно разпределен. Завиваме и оформяме вита баница в кръгла тава. Ако ни остане от плънката, я разпределяме отгоре върху тиквеника.

    Печем в предварително загрята фурна на 180° C за 35-45 min.

    Приготвяме захарния сироп предварително, като кипнем водата със захарта, канелата, звездния анасон, кората и сока от лимона. Оставяме го да изстине напълно, като може да го изстудим и в хладилник.

    Заливаме горещия тиквеник със студен захарен сироп. Така сиропираният десерт няма да стане глетав.