Верига от любими рецепти
Сиропиран тиквеник с локум и орехи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Ястие, вдъхновено от обредния балкански десерт баклава, съчетано с традиционен български локум и сезонна тиква.

Съставки

точени кори точени кори1 опаковки опаковка
локум локум200 g g
тикви тиква500 g g
орехи орех300 g g
лимони лимон
(сокът и кората)
1 бр. бр.
звезден анасон звезден анасон1 бр. бр.
канела канела1 пръчки пръчка
индийско орехче индийско орехче
сол сол
олио олио50 ml ml
краве масло краве масло50 g g

За захарния сироп

захар захар200 g g
вода вода200 ml ml

Сиропиран тиквеник с локум и орехи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(26)

Начин на приготвяне

Задушаваме тиквата в олио заедно със смлените орехи и индийското орехче. Оставяме я да изстине леко. Настърганата тиква има нужда от не повече от 10-12 min, за да е полуготова. Довършването на готвенето й ще е с печенето на тиквеника.

Подреждаме корите и мажем с масло всеки 2 кори. Поставяме обилно количество от тиквената плънка и малко локум, нарязан на кубчета. Той ще се разтопи и затова е хубаво да е равномерно разпределен. Завиваме и оформяме вита баница в кръгла тава. Ако ни остане от плънката, я разпределяме отгоре върху тиквеника.

Печем в предварително загрята фурна на 180° C за 35-45 min.

Приготвяме захарния сироп предварително, като кипнем водата със захарта, канелата, звездния анасон, кората и сока от лимона. Оставяме го да изстине напълно, като може да го изстудим и в хладилник.

Заливаме горещия тиквеник със студен захарен сироп. Така сиропираният десерт няма да стане глетав.