Скариди с доматена салца и пармезан

шеф Манчев
шеф Манчев
Скариди с доматена салца и пармезан
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне20 min

Начин на приготвяне

    Задушаваме лука и настъргания морков, добавяме сол, черен и червен пипер, доматено пюре и обелените настъргани домати. Готвим на бавен огън за около 20 min. Накрая добавяме захарта. 

    Почистваме скаридите и ги запечатваме с масло. Добавяме маслините, босилека, накълцания чесън и готовата доматена салца. Оставяме на бавен огън за 3-4 min да редуцира.

    В съд за печене изсипваме сместа със скаридите, а отгоре добавяме настърган пармезан. Запичаме за 5 min на 200° С. 

    Поднасяме със ситно нарязан босилек и пресен чесън.

    Освен морските дарове, лятото е сезонът и на свежите подправки. Босилекът и риганът например са идеални за тази рецепта в комбинация с домати. Скаридите пък са страхотен начин да вкараме в менюто нещо разнообразно и изключително бързо за приготвяне през лятото. Ако не ни се прави „цяло“ ястие, можем просто да ги приготвим на тиган с масло и чесън – по три минути на страна и са готови!