Сладка баница с локум и орехи

шеф Шишков
шеф Шишков
Сладка баница с локум и орехи
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне30 min

Начин на приготвяне

    Разстиламе корите по три една върху друга, намазваме ги с олио и поставяме от локума, предварително нарязан на кубчета, и счуканите орехи, които вече сме запекли на сух тиган. Завиваме и редим в кръгла намаслена тава. Повтаряме до запълване на тавата. Печем в предварително загрята на 180° C фурна за 20 минути.

    Междувременно загряваме водата и захарта, като оставяме течността да се сгъсти достатъчно. С получения захарен сироп заливаме горещата баница и я оставяме да изстине. При сервиране поръсваме с пудра захар.

    Интересно: В българската традиционна кухня сладкото има слабо присъствие. Вкусът основно се открива в храни, приемани в чисто природно състояние, като мед и плодове (консумирани повече сушени). Рецепти като тук представената наследяват традициите на българите и на различни групи преселници в нашите земи, като показват колко много се повлияват взаимно националните кухни една от друга.