
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
точени кори точени кори | 2 опаковки опаковка | ||
орехи орех | 300 g g | ||
локум локум | 200 g g | ||
вода вода | 200 ml ml | ||
захар захар | 200 g g | ||
олио олио | 100 ml ml | ||
пудра захар
пудра захар (за поръсване) |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСладка баница с локум и орехи
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Разстиламе корите по три една върху друга, намазваме ги с олио и поставяме от локума, предварително нарязан на кубчета, и счуканите орехи, които вече сме запекли на сух тиган. Завиваме и редим в кръгла намаслена тава. Повтаряме до запълване на тавата. Печем в предварително загрята на 180° C фурна за 20 минути.
Междувременно загряваме водата и захарта, като оставяме течността да се сгъсти достатъчно. С получения захарен сироп заливаме горещата баница и я оставяме да изстине. При сервиране поръсваме с пудра захар.
Интересно: В българската традиционна кухня сладкото има слабо присъствие. Вкусът основно се открива в храни, приемани в чисто природно състояние, като мед и плодове (консумирани повече сушени). Рецепти като тук представената наследяват традициите на българите и на различни групи преселници в нашите земи, като показват колко много се повлияват взаимно националните кухни една от друга.