Верига от любими рецепти
Сладка баница с локум и орехи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

точени кори точени кори2 опаковки опаковка
орехи орех300 g g
локум локум200 g g
вода вода200 ml ml
захар захар200 g g
олио олио100 ml ml
пудра захар пудра захар
(за поръсване)

Сладка баница с локум и орехи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(91)

Начин на приготвяне

Разстиламе корите по три една върху друга, намазваме ги с олио и поставяме от локума, предварително нарязан на кубчета, и счуканите орехи, които вече сме запекли на сух тиган. Завиваме и редим в кръгла намаслена тава. Повтаряме до запълване на тавата. Печем в предварително загрята на 180° C фурна за 20 минути.
Междувременно загряваме водата и захарта, като оставяме течността да се сгъсти достатъчно. С получения захарен сироп заливаме горещата баница и я оставяме да изстине. При сервиране поръсваме с пудра захар.

Интересно: В българската традиционна кухня сладкото има слабо присъствие. Вкусът основно се открива в храни, приемани в чисто природно състояние, като мед и плодове (консумирани повече сушени). Рецепти като тук представената наследяват традициите на българите и на различни групи преселници в нашите земи, като показват колко много се повлияват взаимно националните кухни една от друга.