Сладолед от сливи и орехи с мед

Сладолед от сливи и орехи с мед
Степен на трудностТрудна
Време за приготвяне45 min

Начин на приготвяне

    Измий сливите, махни им костилките и ги нарежи на резени. Кипни ги с ябълковия сок и 25 g мед и вари на слаб огън ок. 10 min, докато напълно омекнат. Остави ги да изстинат. Запечи орехите леко в тиган без мазнина, остави ги да изстинат и ги натроши на едро.

    Кипни сметаната. Разбий на крем жълтъка, останалия мед и захарта. Наливай бавно горещата сметана при непрекъснато бъркане. Постави купата над гореща водна баня и разбивай ок. 7 min, докато сместа започне леко да се сгъстява. Снеми от водната баня и остави да изстине малко, като разбъркваш от време на време.

    Добави орехите и бъркай с движения отдолу нагоре. Готовата смес замрази в правоъгълен съд във фризера за 1 h. След това разбъркай още веднъж, разпредели отгоре компота от сини сливи и с движения с вилица оформи мраморни шарки. Отново постави сладоледа във фризера за най-малко 6 - 8 h или за цяла нощ, за да замръзне напълно.

    Сервирай, като обърнеш сладоледа от формата и го нарежеш на парчета.