Верига от любими рецепти
Сладолед с кафе и нектарина

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

кафе на зърна кафе на зърна25 g g
прясно мляко прясно мляко100 ml ml
готварска сметана готварска сметана200 g g
жълтъци жълтък2
захар захар100 g g
нектарини нектарина
(зряла (ок. 150 g))
1

Сладолед с кафе и нектарина

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(2)

Начин на приготвяне

Счукай на едро зърната кафе в гаванка. Кипни прясното мляко и сметаната, добави кафето, покрий съда и остави сместа да се запари за 15 - 20 min. Пресипи я през цедка и отново я загрей.

Разбий жълтъка и захарта на крем. Изсипи бавно сметаната с кафето в крема, като непрекъснато бъркаш. Постави купата над гореща водна баня и разбивай ок. 7 min, докато сместа започне леко да се сгъстява. Свали купата от водната баня и я остави да изстине малко, като я разбъркваш от време на време.

Измий нектарината, отстрани костилката и нарежи месестата част на ситни кубчета. Прибави ги към крема и разбъркай с движения отдолу нагоре. Замрази в плитка купа най-малко за 4 h във фризира, като разбъркваш от време на време с вилица, за да се разтрошат кристалите. Сервирай на топки.

Съвет:
Ако имаш машина за сладолед, можеш да използваш нея вместо фризера, като спазваш инструкциите за употреба на уреда.