Сопапила (фритирани тестени хапки)

Сопапила (фритирани тестени хапки)
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне40 min

Начин на приготвяне

    1. Смеси брашното, бакпулвера и солта. Добави топеното масло на късчета и омеси с ок. 150 ml студена вода гладко тесто. Меси тестото енергично 2 - 3 min, а после го покрий и го остави 15 min на стайна температура да почине.

    2. Раздели тестото на две порции върху малко брашно и разточи кори с дебелина 5 mm. Нарежи корите на квадрати (ок. 5 x 5 cm) или триъгълници.

    3. Загрей олиото в тенджера, докато по дръжката на поставена в него дървена лъжица започнат да се изкачват мехурчета.

    4. Фритирай в олиото хапките тесто на порции за ок. 2 min, докато станат златистокафяви и увеличат размера си, при това 1 - 2 пъти ги обърни.

    3. Остави хапките върху кухненска хартия да попие мазнината. Наръси ги с пудрата захар или по желание ги полей с мед. Сервирай ги пресни.