Верига от любими рецепти
Сопапила (фритирани тестени хапки)

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

брашно брашно250 g g
бакпулвер бакпулвер2 ч.л. ч.л.
сол сол1 щипки щипка
краве масло краве масло
(разтопено)
30 g g
брашно брашно
(за обработка)
олио олио1 l l
пудра захар пудра захар
(за поръсване или течен мед за поливане)

Сопапила (фритирани тестени хапки)

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(9)

Начин на приготвяне

1. Смеси брашното, бакпулвера и солта. Добави топеното масло на късчета и омеси с ок. 150 ml студена вода гладко тесто. Меси тестото енергично 2 - 3 min, а после го покрий и го остави 15 min на стайна температура да почине.

2. Раздели тестото на две порции върху малко брашно и разточи кори с дебелина 5 mm. Нарежи корите на квадрати (ок. 5 x 5 cm) или триъгълници.

3. Загрей олиото в тенджера, докато по дръжката на поставена в него дървена лъжица започнат да се изкачват мехурчета.

4. Фритирай в олиото хапките тесто на порции за ок. 2 min, докато станат златистокафяви и увеличат размера си, при това 1 - 2 пъти ги обърни.

3. Остави хапките върху кухненска хартия да попие мазнината. Наръси ги с пудрата захар или по желание ги полей с мед. Сервирай ги пресни.