Верига от любими рецепти
Спагетена тиква с доматен сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

спагетени тикви спагетена тиква
(Spaghetti squash)
2
червен лук червен лук2
маслиново масло маслиново масло3 - 4 с.л. с.л.
домати домат
(нарязани)
3 консерви консерва
доматена паста доматена паста1 с.л. с.л.
червено вино червено вино
(Кианти)
100 ml ml
зелени маслини зелена маслина
(с чушка)
100 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
захар захар
босилек босилек0,5 връзка връзка

Спагетена тиква с доматен сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(2)

Начин на приготвяне

1. Измиваме тиквите, разрязваме ги по дължина на две и отстраняваме семките и воднистата среда. Посоляваме леко, слагаме ги една до друга в съд за готвене на пара над вряща подсолена вода, покриваме с капак и готвим 30 - 50 min, докато омекнат. Месестата част трябва да се отделя лесно от кората.

2. Междувременно обелваме лука и го нарязваме на дребно. Задушаваме го в 2 с. л. сгорещено маслиново масло, докато стане прозрачен. Добавяме доматите с течността от консервата и доматената паста, след което задушаваме. Наливаме червеното вино, овкусяваме със солта, черния пипер и захарта. Оставяме ястието да ври около 20 min, разбърквайки от време на време.

3. Нарязваме маслините на едро. Откъсваме листенцата на босилека и го режем на ивици. Добавяме към соса маслините и босилека, кипваме го и овкусяваме. Оставяме половинките тиква да се отцедят. С вилица изваждаме приличащата на спагети месеста част, наръсваме с останалото маслиново масло и сервираме с доматения сос.