Начин на приготвяне
1. Пусни замразения спанак във вряща подсолена вода и го остави ок. 5 min, за да се размрази. Излей го в цедка и го пасирай до фина маса.
2. Омеси тесто със спанака, брашното, яйцата и 200 ml прясно мляко. Овкуси го със солта, черния пипер и индийското орехче. Тестото трябва да е с гъста консистенция. Ако е необходимо, добави още малко прясно мляко. Остави го да почине 10 min.
3. За соса - почисти и измий зеления лук и го нарежи на колелца. Задуши го в сгорещено масло до стъкленост и загаси с виното. Добави и разбъркай заквасената сметана. Разтопи вътре сиренето Ементал и овкуси. При нужда сгъсти соса с малко сгъстител за сос.
4. Прекарай спаначеното тесто на порции през машинка за шпецле. Оформените шпецле вари ок. 3 min във вряща подсолена вода, остави ги да се отцедят и ги дръж на топло, докато всички шпецле станат готови. Сервирай със соса със сирене.
Съвет: Към ястието подхожда мешана салата.