Шпиковано агнешко с целина, запечено с фреш от лимон върху батат с пресни билки

Шпиковано агнешко с целина, запечено с фреш от лимон върху батат с пресни билки

ТрудностСредно трудна
Приготвяне4:00 h

Начин на приготвяне

    1. Шпиковай агнешкото с целината, нарязана на тънки пръчици. Сложи месото в дълбока тава, овкуси го със сол, черен пипер, червен пипер и 50 ml олио.

    2. Нарежи на едри кубчета лука, морковите и две от ябълките (предварително почистени от семките). Добави ги към месото заедно с прясната мента, сипи му 700 ml зеленчуков бульон. Печи 20 min на 200° C.

    3. Отделно почисти и обели сладките картофи и ги нарежи на тънки шайби. Сипи останалото олио в една тава, подреди вътре картофите и овкуси със сол и черен пипер. Печи около 20 min на 160° C в добре загрята фурна.

    4. Завий с алуминиево фолио тавата с агнешкото и го върни във фурната. Печи 2 - 2 ½ h на 180° C.

    5. Добави към сладките картофи масло, мащерка и розмарин. По желание можеш след това да ги изпечеш допълнително за 3 min на 200° C. Извади готовото месо от тавата. Пасирай соса му, сложи го в тенджера и отцеди. Овкуси със сол и черен пипер, добави фреша от двете ябълки и остави на бавен огън да редуцира соса.

    6. Сервирай сладките картофи към месото и соса и украси с прясна мента.