Начин на приготвяне
Бланшираме ориза - запържваме до златисто и го сваляме от огъня, преди да се е сготвил напълно.
Нарязваме цвеклото на кубчета, а зелето - като за готвене. Оставяме няколко листа цели, за да покрием с тях капамата. Събираме на едно място нарязаното зеле, ориза, подправките и цвеклото и объркваме добре.
Нарязваме всичкото месо на парчета и го объркваме в отделен съд. Сланината режем на филийки. Пилешките бутчета разполовяваме.
Капамата редим в глинен съд, като на дъното покриваме с листо кисело зеле, разполовена на две скилидка чесън и един ред солена сланина. Продължаваме с пласт от ориз със зеле и цвекло, пласт от месото и така редуваме три пъти. Завършваме подредбата с един ред солена сланина. Накрая поливаме с бялото вино и покриваме със зелево листо. Затваряме с капака на глинения съд.
Омесваме малко тесто само с брашно и вода и оформяме тънка ивица, с която запечатваме по ръба на затворения глинен съд.
Печем капамата на фурна: 60 min на 300° С, докато заври, а след това още около 5 h на 130° С. Ако я правим на пещ, в началото слагаме на силен огън за около 60 min, а след това намаляваме и оставяме 8 - 10 h на по-слаб, така че да е готова за следващия ден.