Стара банска капама в глинен гювеч

Стара банска капама в глинен гювеч

ТрудностЛесна
Подготовка30 min
Приготвяне12:00 h

Начин на приготвяне

    Бланшираме ориза - запържваме до златисто и го сваляме от огъня, преди да се е сготвил напълно.

    Нарязваме цвеклото на кубчета, а зелето - като за готвене. Оставяме няколко листа цели, за да покрием с тях капамата. Събираме на едно място нарязаното зеле, ориза, подправките и цвеклото и объркваме добре.

    Нарязваме всичкото месо на парчета и го объркваме в отделен съд. Сланината режем на филийки. Пилешките бутчета разполовяваме.

    Капамата редим в глинен съд, като на дъното покриваме с листо кисело зеле, разполовена на две скилидка чесън и един ред солена сланина. Продължаваме с пласт от ориз със зеле и цвекло, пласт от месото и така редуваме три пъти. Завършваме подредбата с един ред солена сланина. Накрая поливаме с бялото вино и покриваме със зелево листо. Затваряме с капака на глинения съд.

    Омесваме малко тесто само с брашно и вода и оформяме тънка ивица, с която запечатваме по ръба на затворения глинен съд.

    Печем капамата на фурна: 60 min на 300° С, докато заври, а след това още около 5 h на 130° С. Ако я правим на пещ, в началото слагаме на силен огън за около 60 min, а след това намаляваме и оставяме 8 - 10 h на по-слаб, така че да е готова за следващия ден.