Суджучена каша с гъби и пилешки пръжки

Суджучена каша с гъби и пилешки пръжки

ТрудностЛесна
Приготвяне45 min

Начин на приготвяне

    Отделяме кожата от едно пиле, като внимателно чрез движение на ръцете под повърхността ù я отлепяме от гърдите и гърба. Не е нужно да я запазваме цяла и непокътната, защото после я режем на малки парченца. Пилето използваме за друго ястие.

    Нарязваме лука на ситно, гъбите на филийки, а суджука на тънко. 

    В олио пържим нарязаните пилешки кожички, докато станат хрупкави. Изваждаме ги и в същия дълбок тиган запържваме лука и гъбите, а след това добавяме и суджука. 

    Вадим всичко и поставяме маслото в тигана, добавяме брашното, червения пипер, солта и черния пипер и бъркаме на умерен огън. Наливаме млякото на тънка струя и разбъркваме, докато всичко се смеси добре и се получи лепкава каша. Връщаме лука, гъбите, суджука и пилешките кожички и готвим още 3 – 4 min на слаб огън.

    Интересно: Кашите от брашно са много старинно ястие, характерно за нашите земи. Правят се както с вода, така и с прясно мляко. Към тях се добавят продукти според сезона – през пролетта лапад, киселец, коприва, а през зимата – сушени плодове или сланина, суджук или друго месо.