Верига от любими рецепти
Супа от коприва

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

коприва коприва1 kg kg
лук лук1 глави глава
моркови морков2 бр. бр.
чесън чесън3 скилидки скилидка
олио олио50 ml ml
зеленчуков бульон зеленчуков бульон2 l l
бял ориз бял ориз100 g g
кисело мляко кисело мляко250 g g
жълтъци жълтък2
брашно брашно60 g g
краве масло краве масло30 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Супа от коприва

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(143)

Начин на приготвяне

Попарваме копривата и след като изстине я нарязваме. Отделно настъргваме морковите, нарязваме на ситно лука и чесъна и ги слагаме заедно в дълбока тенджера да се задушат във вече загрятото олио.
След като зеленчуците омекнат, добавяме вече нарязаната коприва, подправяме със сол и черен пипер, слагаме измития ориз в тенджерата и доливаме зеленчуковия бульон.

Оставяме супата да поври на котлона около 20-25 min. до готовност и поднасяме.
За непостен вариант на супата се прави застройка с кисело мляко, жълтъци, брашно и краве масло. 
Първо брашното се запържва в половин пакетче масло и към него се добавя 1 черпак от готовата супа. 
В отделен съд се изсипва кофичка кисело мляко и към него се добавя готовата смес от масло и брашно. Слагат се два жълтъка и се разбърква добре. Застройката се темперира с бульона на супата и когато е готова постепенно се добавя в тенджерата с вече неврящата супа.