Верига от любими рецепти
Супа от коприва

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

коприва коприва1 kg kg
лук лук1 глави глава
моркови морков2
чесън чесън3 скилидки скилидка
олио олио50 ml ml
зеленчуков бульон зеленчуков бульон2 l l
бял ориз бял ориз100 g g
кисело мляко кисело мляко250 g g
жълтъци жълтък2
брашно брашно60 g g
краве масло краве масло30 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Супа от коприва

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(45)

Начин на приготвяне

Измиваме и я нарязваме копривата. Отделно настъргваме морковите, нарязваме на ситно лука и чесъна, и ги слагаме заедно в дълбока тенджера да се задушават в загрятото олио и масло.

След като омекнат, добавяме копривата и доливаме зеленчуковия бульон. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме на котлона да поври около 20 min. След това прибавяме измития ориз и варим, докато зърната набъбнат.

Междувременно правим топла застройка, като в отделна тенджерка на водна баня разбъркваме киселото мляко, жълтъците и брашното. Водата от долния съд не бива да опира до горния, за да не се пресекат жълтъците от високата температура. След като получим еднородна смес, започваме постепенно да разреждаме застройката с по малко от супения бульон, докато изравним температурата на двете течности. Изливаме готовата застройка в супата, разбъркваме добре и оставяме да покъкри на тих огън още 10 min.

Как да сервираме
Поднасяме супата от коприва в дълбока купа и по желание добавяме лъжица кисело мляко.