Супа от коприва

шеф Шишков
шеф Шишков
Супа от коприва
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Попарваме копривата и след като изстине я нарязваме. Отделно настъргваме морковите, нарязваме на ситно лука и чесъна и ги слагаме заедно в дълбока тенджера да се задушат във вече загрятото олио.

    След като зеленчуците омекнат, добавяме вече нарязаната коприва, подправяме със сол и черен пипер, слагаме измития ориз в тенджерата и доливаме зеленчуковия бульон.

    Оставяме супата да поври на котлона около 20-25 min. до готовност и поднасяме.

    За непостен вариант на супата се прави застройка с кисело мляко, жълтъци, брашно и краве масло. 

    Първо брашното се запържва в половин пакетче масло и към него се добавя 1 черпак от готовата супа. 

    В отделен съд се изсипва кофичка кисело мляко и към него се добавя готовата смес от масло и брашно. Слагат се два жълтъка и се разбърква добре. Застройката се темперира с бульона на супата и когато е готова постепенно се добавя в тенджерата с вече неврящата супа.