Верига от любими рецепти
Супа от праз и гъби със сирене Стилтън

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

праз лук праз лук500 g g
сирене Стилтън сирене Стилтън
(може да се замести със сирене Рокфор или Горгонзола)
80 g g
картофи картоф400 g g
лук лук1 глави глава
печурки печурка
(кафяви печурки)
250 g g
краве масло краве масло3 - 4 с.л. с.л.
зеленчуков бульон зеленчуков бульон800 ml ml
прясно мляко прясно мляко200 ml ml
мащерка мащерка4 стръка стрък
салвия салвия20 листа лист
сол сол
черен пипер черен пипер

Супа от праз и гъби със сирене Стилтън

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(7)

Начин на приготвяне

1. Обелваме картофите и лука и ги нарязваме на кубчета. Почистваме праза и гъбите и ги нарязваме на фини кръгчета или шайби. Задушаваме праза и гъбите заедно с лука в 2 с. л. сгорещено масло за ок. 5 min, докато лукът омекне. Наливаме горещ бульон, добавяме прясното мляко и картофите и кипваме.

2. Откъсваме листенцата на мащерката, наситняваме 4 листенца салвия и прибавяме всичко към супата. Овкусяваме със солта и черния пипер. Варим под капак ок. 15 min до омекване.

3. Запържваме другите листа салвия в останалото, предварително сгорещено масло за ок. 2 min, посоляваме леко. Натрошаваме сиренето. Подправяме супата и я разсипваме по чинии. Наръсваме всяка порция със запържените листа салвия и натрошеното сирене.