Начин на приготвяне
1. Белим лука, картофите, корените за супа и 300 g ябълки, на които отстраняваме и семките. Лука накълцваме, а останалите продукти нарязваме на кубчета. Задушаваме всичко в сгорещено масло за 2 - 3 min. Овкусяваме със солта, черния пипер и индийското орехче. Наливаме зеленчуковия бульон и ябълковия сок и кипваме, след това варим под капак ок. 25 min до омекване на продуктите.
2. Междувременно за гремолатата накълцваме ореховите ядки и листата салвия. Препичаме филиите хляб и ги натрошаваме фино. Обелваме чесъна, пресоваме го и го смесваме с орехите, салвията и натрошения препечен хляб. Белим останалите ябълки и ги настъргваме фино, добавяме ги, разбъркваме и подправяме със солта и черния пипер.
3. Пасираме супата, добавяме сметаната и овкусяваме. Отгоре гарнираме с гремолатата.
Гремолата е традиционна италианска смес от подправки.