Верига от любими рецепти
Супа с праз, картофи и козе сирене по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

праз лук праз лук2 kg kg
картофи картоф400 g g
олио олио100 ml ml
краве масло краве масло50 g g
жълтъци жълтък2
кисело мляко кисело мляко200 g g
козе сирене козе сирене200 g g
магданоз магданоз връзка връзка
зеленчуков бульон зеленчуков бульон l l
сол сол
черен пипер черен пипер

Супа с праз, картофи и козе сирене

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(26)

Начин на приготвяне

Нарязваме праза на дребно. Запържваме го в загрятото в дълбока тенджера олио. Добавяме маслото и оставяме да се задуши. След това наливаме бульона, посоляваме и оставяме да заври. Щом празът е готов, слагаме картофите, нарязани на кубчета, и готвим до готовност.
Щом картофите се сварят, приготвяме застройка, като разбиваме киселото мляко и жълтъците на водна баня, т.е. в съд, поставен над тенджера с вряща вода. Постепенно започваме да прибавяме от застройката към супата и обратно, докато температурите на двете течности се изравнят и ги слеем напълно.
Накрая овкусяваме супата със сол и черен пипер и сервираме със ситно настъргано козе сирене и магданоз.

Интересно: Баклата е едно от най-старите варива, отглеждани и използвани по нашите земи. Билае част както от ежедневното меню на българите, така и от обредните им хранения. Постепенно с навлизането на фасула през XVII в. тя бива изместена от традиционната трапеза и днес е почти забравена като култура.