
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Супа с праз, картофи и козе сирене
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме праза на дребно. Запържваме го в загрятото в дълбока тенджера олио. Добавяме маслото и оставяме да се задуши. След това наливаме бульона, посоляваме и оставяме да заври. Щом празът е готов, слагаме картофите, нарязани на кубчета, и готвим до готовност.
Щом картофите се сварят, приготвяме застройка, като разбиваме киселото мляко и жълтъците на водна баня, т.е. в съд, поставен над тенджера с вряща вода. Постепенно започваме да прибавяме от застройката към супата и обратно, докато температурите на двете течности се изравнят и ги слеем напълно.
Накрая овкусяваме супата със сол и черен пипер и сервираме със ситно настъргано козе сирене и магданоз.
Интересно: Баклата е едно от най-старите варива, отглеждани и използвани по нашите земи. Билае част както от ежедневното меню на българите, така и от обредните им хранения. Постепенно с навлизането на фасула през XVII в. тя бива изместена от традиционната трапеза и днес е почти забравена като култура.