Супа с праз, картофи и козе сирене

шеф Манчев
шеф Манчев
Супа с праз, картофи и козе сирене
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне1:20 h

Начин на приготвяне

    Нарязваме праза на дребно. Запържваме го в загрятото в дълбока тенджера олио. Добавяме маслото и оставяме да се задуши. След това наливаме бульона, посоляваме и оставяме да заври. Щом празът е готов, слагаме картофите, нарязани на кубчета, и готвим до готовност.

    Щом картофите се сварят, приготвяме застройка, като разбиваме киселото мляко и жълтъците на водна баня, т.е. в съд, поставен над тенджера с вряща вода. Постепенно започваме да прибавяме от застройката към супата и обратно, докато температурите на двете течности се изравнят и ги слеем напълно.

    Накрая овкусяваме супата със сол и черен пипер и сервираме със ситно настъргано козе сирене и магданоз.

    Интересно: Картофите навлезли в земите ни едва през XIX в. Както повечето нови култури, и те срещнали известна съпротива – сред населението съществували суеверия срещу сеенето и консумацията им. В някои краища на България вярвали, че яденето им образува буци по врата. Днес тези суеверия са напълно забравени и блюдата с картофи се възприемат като типично български.