Начин на приготвяне
Сваряваме свинското месо за около 90 min в подсолена вода.
Добавяме нарязаните на едро картофи и моркови и варим 20 min. Слагаме лука и целината, нарязани на ситно. Готвим още 20 min.
Овкусяваме със сол и пипер и добавяме прясното мляко. Ако искаме по-млечен вкус, можем да долеем повече мляко в бульона. Добавяме червения пипер, разбъркваме и сваляме от огъня.
Поднасяме с лют червен пипер и чесън с оцет.
Освен да обогатяват вкуса на храната, подправките в този сезон също имат функцията да действат загряващо: черен пипер, лют червен пипер, джинджифил, кимион, канела, семена от кориандър, карамфил, индийско орехче, хрян, лук и чесън. Всички тях можем да използваме като допълнително средство да се стоплим след времето, прекарано навън.
Тази топла рецепта е с класическа млечна застройка, подходяща за по-мазни зимни супи. Друг вариант е застройване с жълтък и кисело мляко или заквасена сметана.