Начин на приготвяне
Почистваме месото от жилите.
В тава сипваме около 1 l вода, морската сол и потапяме месото. Трябва цялото да е покрито с вода. Държим го около 8 h. Това e техниката за осоляването му.
След това го измиваме и в подходящ съд сипваме около 1,5 l студена вода. Слагаме месото, така че да е покрито с течността. Оставяме го за още 8 – 10 h, като трябва да сменим водата поне веднъж.
Изваждаме месото и го подсушаваме добре. Объркваме всички подправки и хубаво овалваме месото от всички страни, за да поеме.
Слагаме го на дървена дъска и върху него поставяме тежест, която да го притисне за около 10 h.
След това го завързваме в единия край с канап и го оставяме да виси за 5 дни на проветриво място. Температурата трябва да е между 5 – 7° C, за да може да се изсуши.
Другият вариант е да се остави в хладилник на вентилатор за 3 – 4 дни, но температурата не трябва да е по-ниска от 5° C и по-висока от 8° C.