Начин на приготвяне
1. Натроши шоколада и го разтопи на гореща водна баня, а после го остави да изстине.
2. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий белтъците на сняг. Сипи им на тънка струйка 150 g захар, като бъркаш непрекъснато.
3. Разбий размекнатото масло и солта на пухкав крем, прибави изстиналия кувертюр и разбъркай внимателно. Добави жълтъците и разбивай до получаването на гъст крем. Прибави половината от белтъците на сняг и разбий за кратко. Изсипи останалите белтъци върху шоколадовия крем, пресей отгоре брашното, бакпулвера и какаото и отново разбъркай всичко много внимателно.
5. Разстели тестото върху покрита с хартия за печене форма (26 cm Ø) и печи 30 - 35 min в предварително загрята на 190° C фурна. Остави тортата да изстине върху кухненска решетка, после я извади от формата и я разрежи на 3 блата.
6. В това време отцеди черешите над съд. Кипни 250 ml от събрания в него сок с канелата и останалата захар. Разбъркай нишестето в 2 с.л. сок и сгъсти с него врящия черешов сироп. Подбери 12 - 16 череши и ги остави настрана. Останалите череши разбъркай със сиропа и остави да изстинат.
7. Разбий на твърд крем сметаната, втвърдителя и пресятата пудра захар.
8. Наръси двата долни блата с черешовия сироп. Разпредели ⅔ от черешите върху най-долния блат и постави отгоре втория. Върху него нареди останалите череши и намажи ⅓ от сметаната. Постави третия блат и намажи тортата от всички страни със сметана. Останалата сметана изсипи в шприц с торбичка и накрайник звезда и декорирай тортата с розички. Доукраси с оставените настрана череши и шоколадови стърготини.