Начин на приготвяне
Загрей прясното мляко и 120 g масло, докато маслото се разтопи. Остави го да изстине до телесна температура. Натроши маята в него, добави 20 g захар и остави за 15 min да втаса.
Смеси 100 g захар, 800 g брашно, солта и по желание кардамона и омеси с разтопената в прясното мляко мая до получаване на гладко тесто. Покрий го и го остави да втаса на топло 90 min.
Разтопи останалото масло. Раздели тестото на две, разточи върху набрашнена повърхност по един правоъгълник (25 x 50 cm) от всяка половина. Смеси останалата захар с канелата. Намажи тестените правоъгълници с маслото и с канелената смес. Навий корите по дължина и отрежи от всяка по 15 рулца. Нареди ги върху две покрити с хартия за печене тави, покрий ги и ги остави още веднъж да втасат за ок. 30 min.
Разбий яйцето, намажи с него рулцата с помощта на четка и ги поръси със захарта за декорация. Печи тавите една след друга за 15 - 18 min в предварително загрята на 200°C фурна, докато рулцата добият златножълт цвят. Остави ги да изстинат или ги сервирай леко топли.
Съвет:
Двете тави могат да се пекат едновременно във фурна с вентилатор (180°C).