Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме салатите, отцеждаме ги добре и накъсваме в дълбока купа.Приготвяме хумуса, като в касерол загряваме 20 ml маслиново масло и задушаваме ситно нарязаните лук и чесън, след което прибавяме нахута. Когато се задуши добре, го намачкваме с вилица или преса, като прибавяме още малко маслиново масло. Овкусяваме със сол, черен и червен пипер и разбъркваме, докато получим еднородна смес.В отделна малка купичка изцеждаме сока на лимона, прибавяме горчицата и като разбъркваме добре, на тънка струя доливаме 20 - 30 мл маслиново масло. Накрая подправяме със сол и черен пипер и добавяме сусама. С така получения сос винегрет овкусяваме накъсаните свежи салати, разбърквайки ги добре. Отгоре добавяме резенчета чери домати и червеното цвекло, нарязано на кубчета.
Как да сервираме:
Поднасяме свежата салата с препечени филийки франзела, намазани с хумуса. Допълваме с добре охладен мускат.