Начин на приготвяне
Овкусяваме агнешкото със сол и черен пипер. Поставяме го в тава и добавяме малко вода, нарязан на лентички морков и 50 g масло. Покриваме с фолио, за да не прегаря, и печем до готовност за около час – час и половина.
Щом е готово, режем месото на парченца, като отстраняваме костите и жилите. Слагаме го в тенджера заедно с моркова и мазнината от печенето, наливаме предварително приготвения бульон и го оставяме да заври. Овкусяваме с малко масло, червен пипер, сол, дафинов лист и бахар.
Режем останалите моркови на лентички, чушките на едро, а лука на големи кръгчета. Запичаме зеленчуците на грил или на грил тиган, намазани с малко маслиново масло. Щом са готови, ги прибавяме към супата. Добавяме и чесъна, нарязан на дребно. Посоляваме и оставяме да ври около час.
Към края добавяме спанака и нарязания домат и оставяме да ври още 10 минути.
Поднасяме със ситно нарязан пресен магданоз.
Интересно: Супата, приготвяна от печено месо и риба, се нарича „саламура“ и е позната в различни краища на България. В Тетевенския край например се приготвя от печена речна риба и раци, като се слагат много люти чушки. В някои дунавски села пък я правят с пържена вместо печена риба. Саламура се готви и с пиле, а за някои места в Северна България е характерна тук предложената супа с печено агнешко месо.