Свинска чорба с лапад и мас и застройка с мляко

Свинска чорба с лапад и мас и застройка с мляко

ТрудностЛесна
Приготвяне1:40 h

Начин на приготвяне

    Нарязваме целината и лука на ситно, а месото – на малки кубчета. Загряваме маста и олиото и запържваме месото, докато хване загар от всички страни. Изваждаме  го и в същата мазнина задушаваме зеленчуците. Връщаме месото при тях, добавяме вода и оставяме да поври около час, докато месото омекне. След това прибавяме картофите – също на кубчета, и лапада и варим още 20 min. Овкусяваме със сол и черен пипер. 

    Разбиваме жълтъците с млякото и застройваме супата, като постепенно разреждаме застройката с малко от бульона и накрая добавяме към супата. След това сваляме ястието от огъня, защото не бива да ври със застройката. 

    По желание поръсваме с лют червен пипер или със сушени люти чушки при сервиране.

    Интересно: В старата българска кухня месото се употребявало доста ограничено – в зависимост от сезоните, периодите на блажене и пост, обредността. Свинското например се ядяло от Коледа до Великите пости. Ако те се падали по-късно, когато никнели зелениите като лапада, можело да се приготви вкусно блюдо, подобно на показаното тук.