Начин на приготвяне
Нарязваме целината и лука на ситно, а месото – на малки кубчета. Загряваме маста и олиото и запържваме месото, докато хване загар от всички страни. Изваждаме го и в същата мазнина задушаваме зеленчуците. Връщаме месото при тях, добавяме вода и оставяме да поври около час, докато месото омекне. След това прибавяме картофите – също на кубчета, и лапада и варим още 20 min. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Разбиваме жълтъците с млякото и застройваме супата, като постепенно разреждаме застройката с малко от бульона и накрая добавяме към супата. След това сваляме ястието от огъня, защото не бива да ври със застройката.
По желание поръсваме с лют червен пипер или със сушени люти чушки при сервиране.
Интересно: В старата българска кухня месото се употребявало доста ограничено – в зависимост от сезоните, периодите на блажене и пост, обредността. Свинското например се ядяло от Коледа до Великите пости. Ако те се падали по-късно, когато никнели зелениите като лапада, можело да се приготви вкусно блюдо, подобно на показаното тук.