Верига от любими рецепти
Свински котлети Миланезе

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Любимата ми рецепта за свински котлети. Свинските котлети са съставени от контрафиле, което е бедно на мазнини и много често при печене има опасност да стане сухо, а това често плаши прохождащите готвачи. С тази класическа италианска рецепта обаче месото винаги ще е сочно и вкусно.

Съставки

котлет от малко прасенце котлет от малко прасенце1,6 kg kg
чесън чесън3 - 4 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло100 ml ml
пармезан пармезан100 g g
яйца яйце3 бр. бр.
брашно брашно200 g g
галета галета300 g g
копър копър1 връзка връзка
картофи картоф
(сварени)
800 g g
краве масло краве масло50 g g
олио олио
червен пипер червен пипер
(лют или пушен)
1,5 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер
розмарин розмарин

Свински котлети Миланезе

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(33)

Начин на приготвяне

Започваме с нарязването на котлетите. Между всяко ребро минаваме с нож до костта и след това със сатър оформяме индивидуални котлети. Обезкостяваме, като по желание можем да запазим костите за бульон или за печен сос. 

Разстиламе месото и го изтъняваме с чук – задължително с гладката страна и през няколко пласта стреч фолио. Според класическата рецепта то трябва да стане много тънко, но нашият съвет е да го оставим с дебелина от 0,5 cm, за да остане по-сочно.

Овкусяваме със сол и пипер и овалваме всяко парче в брашно, яйце и галета, смесена със пармезан на прах или ситно настърган, сол и пипер. Последователността винаги е брашно, яйце и галета. Ако искаме двойна панировка, можем да повторим яйцето и галетата.

Загряваме олиото в тиган или фритюрник до 140–150° C и пържим до златисто. Оставяме готовите котлети върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

Сварените картофи режем на сравнително еднакви парчета и задушаваме в малко маслиново масло заедно с чесъна и ситно нарязания копър. Овкусяваме със сол, черен и червен пипер и добавяме краве масло на финала. Запържваме до златист загар и поднасяме като гарнитура. 

Сервираме със заквасена сметана по желание и пресен розмарин или копър за свежест.