Свински стек с конфи от лук и сладко от смокини

шеф Манчев
шеф Манчев
Свински стек с конфи от лук и сладко от смокини
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне40 min

Начин на приготвяне

    Начукваме през стреч фолио контрафилетата. Овкусяваме ги със сол и черен пипер и ги запечатваме в тиган със загрято олио за 3 min от всяка страна. След като хванат златист загар, добавяме 50 g масло, 3 скилидки наситнен чесън и 2 стръка мащерка. Изстискваме върху пържолите половин лимон и изчакваме няколко минути да се редуцира сосът. Доливаме 40 ml вино и отново изчакваме да се редуцира.

    Междувременно нарязваме двете глави лук на полумесеци и ги задушаваме в тиган с малко олио и останалото масло. Щом лукът омекне, към него добавяме сладкото от смокини, като предварително сме нарязали плодовете на парченца, и останалото бяло вино, чесъна и мащерката. Готвим до сгъстяване на соса.

    Сервираме стека върху конфито от лук и смокини и поливаме със соса от готвенето на месото.