Свинско контрафиле със сос от френски сирена и маслени картофи

шеф Шишков
шеф Шишков
Свинско контрафиле със сос от френски сирена и маслени картофи
Степен на трудностТрудна
Време за приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Започваме с приготвянето на маслените картофи. Ще ги изпържим в избистрено масло (т.нар. кларифицирано масло). За целта в касерол слагаме цялото количество масло на котлона при средна температура. Когато започне да се топи, бъркаме леко и периодично отдръпваме от котлона, за да не прегори. Щом се разтопи напълно, намаляваме огъня. По повърхността започват да се отделят бели млечни частици - тях ги обираме с лъжица и ги отделяме в страничен съд. Когато отделим частиците от маслото, го прецеждаме през марля и цедка. В така избистреното масло пържим до златисто картофите, които предварително сме нарязали на шайби и сварили до полуготовност.

    Свинското контрафиле овкусяваме със сол и черен пипер и го запечатваме в горещ тиган с маслиново масло по 2 - 3 min от всяка страна. Когато хване златист загар, добавяме масло дьо Пари (виж рецептата за Грилован свински врат с масло дьо Пари и пюре), леко смачкания чесън и 2 стръка мащерка. Поливаме месото с маслото и оставяме още няколко минути в тигана.В отделен съд загряваме сметаната и поставяме сирената, нарязани на малки кубчета, като предварително сме отстранили кората на брито. Бъркаме, докато се разтопят, и слагаме стръковете розмарин и мащерка. Редуцираме още 2 min и сваляме от огъня.

    Поднасяме свинското контрафиле, полято със сос и гарнирано с маслени картофи.