Верига от любими рецепти
Свинско контрафиле със сос от френски сирена и маслени картофи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

свинско контрафиле свинско контрафиле400 g g
мащерка мащерка2 - 3 стръка стрък
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
камамбер камамбер80 g g
синьо сирене синьо сирене50 g g
розмарин розмарин1 стръка стрък
картофи картоф600 g g
краве масло краве масло500 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

За маслото

краве масло краве масло500 g g
магданоз магданоз30 - 40 g g
копър копър20 g g
лук лук
(ситно нарязан)
15 g g
чесън чесън
(ситно нарязан)
15 g g
босилек босилек20 g g
розмарин розмарин10 g g
мащерка мащерка15 g g
див лук див лук20 g g
аншоа аншоа3 - 4 бр. бр.
каперси каперси20 g g
лимони лимон
(сокът и кората)
портокали портокал
(сокът и кората)
бренди бренди
(или коняк)
20 ml ml
ликьорно вино ликьорно вино20 ml ml
сос Уорчестър сос Уорчестър5 - 6 капки капка

Свинско контрафиле със сос от френски сирена и маслени картофи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(3)

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на маслените картофи. Ще ги изпържим в избистрено масло (т.нар. кларифицирано масло). За целта в касерол слагаме цялото количество масло на котлона при средна температура. Когато започне да се топи, бъркаме леко и периодично отдръпваме от котлона, за да не прегори. Щом се разтопи напълно, намаляваме огъня. По повърхността започват да се отделят бели млечни частици - тях ги обираме с лъжица и ги отделяме в страничен съд. Когато отделим частиците от маслото, го прецеждаме през марля и цедка. В така избистреното масло пържим до златисто картофите, които предварително сме нарязали на шайби и сварили до полуготовност.

Свинското контрафиле овкусяваме със сол и черен пипер и го запечатваме в горещ тиган с маслиново масло по 2 - 3 min от всяка страна. Когато хване златист загар, добавяме масло дьо Пари (виж рецептата за Грилован свински врат с масло дьо Пари и пюре), леко смачкания чесън и 2 стръка мащерка. Поливаме месото с маслото и оставяме още няколко минути в тигана.В отделен съд загряваме сметаната и поставяме сирената, нарязани на малки кубчета, като предварително сме отстранили кората на брито. Бъркаме, докато се разтопят, и слагаме стръковете розмарин и мащерка. Редуцираме още 2 min и сваляме от огъня.

Поднасяме свинското контрафиле, полято със сос и гарнирано с маслени картофи.