
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Тиква с крем карамел
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме тиквата на еднакви кубчета. Сваряваме до готовност, като внимаваме да не се развари. Изцеждаме я от водата и я поставяме в тава с подходящ размер, намазана с олио.
В отделен съд разбиваме яйцата, прясното мляко и 100 g захар. Заливаме тиквата със сместа и печем в предварително загрята на 160° C фурна за около 25 - 30 минути до готовност на крема. Изваждаме и оставяме да се охлади добре.
Приготвяме карамела, като на сух тиган разтопяваме захарта. Ако сместа се получи гъста, може да се добави малко хладка вода. След като готовата тиква изстине, я нарязваме на парчета за сервиране и я заливаме с топлия карамел. Така сосът ще попие хубаво и ще се сервира по-лесно.
Интересно: Крем карамелът навлиза в родната ни кухня през ХХ в., когато градските домакини все по-често започват да включват в менюто си западноевропейски ястия. Съчетанието на сварена тиква и крем карамел показва нашето дълбоко вкоренено отношение към плодовете като естествен източник на сладост. Затова и в много от десертите, които смятаме за традиционни у нас, те присъстват под една или друга форма.