Верига от любими рецепти
Тиква с крем карамел по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

тикви тиква1 kg kg
олио олио10 ml ml
яйца яйце6
захар захар100 g g
прясно мляко прясно мляко100 ml ml

Тиква с крем карамел

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:40 h
(30)

Начин на приготвяне

Нарязваме тиквата на еднакви кубчета. Сваряваме до готовност, като внимаваме да не се развари. Изцеждаме я от водата и я поставяме в тава с подходящ размер, намазана с олио.
В отделен съд разбиваме яйцата, прясното мляко и 100 g захар. Заливаме тиквата със сместа и печем в предварително загрята на 160° C фурна за около 25 - 30 минути до готовност на крема. Изваждаме и оставяме да се
охлади добре.
Приготвяме карамела, като на сух тиган разтопяваме захарта. Ако сместа се получи гъста, може да се добави малко хладка вода. След като готовата тиква изстине, я нарязваме на парчета за сервиране и я заливаме с топлия карамел. Така сосът ще попие хубаво и ще се сервира по-лесно.

Интересно: Крем карамелът навлиза в родната ни кухня през ХХ в., когато градските домакини все по-често започват да включват в менюто си западноевропейски ястия. Съчетанието на сварена тиква и крем карамел показва нашето дълбоко вкоренено отношение към плодовете като естествен източник на сладост. Затова и в много от десертите, които смятаме за традиционни у нас, те присъстват под една или друга форма.