Тиква с крем карамел

шеф Шишков
шеф Шишков
Тиква с крем карамел
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:40 h

Начин на приготвяне

    Нарязваме тиквата на еднакви кубчета. Сваряваме до готовност, като внимаваме да не се развари. Изцеждаме я от водата и я поставяме в тава с подходящ размер, намазана с олио.

    В отделен съд разбиваме яйцата, прясното мляко и 100 g захар. Заливаме тиквата със сместа и печем в предварително загрята на 160° C фурна за около 25 - 30 минути до готовност на крема. Изваждаме и оставяме да се охлади добре.

    Приготвяме карамела, като на сух тиган разтопяваме захарта. Можем да си приготвим карамелена декорация, като оформим решетка върху хартия за печена с 1-2 с.л. от разтопената захар. Добавяме маслото към тигана с останалата разтопена захар и разбъркваме, докато се разтопи напълно. Добавяме сметаната бавно при постоянно бъркане, веднага след това сваляме от котлона и соса е готов за сервиране. След като готовата тиква изстине, я нарязваме на парчета за сервиране и я заливаме с топлия карамелен сос. 

    Интересно: Крем карамелът навлиза в родната ни кухня през ХХ в., когато градските домакини все по-често започват да включват в менюто си западноевропейски ястия. Съчетанието на сварена тиква и крем карамел показва нашето дълбоко вкоренено отношение към плодовете като естествен източник на сладост. Затова и в много от десертите, които смятаме за традиционни у нас, те присъстват под една или друга форма.