Начин на приготвяне
1. Обелваме тиквата и отстраняваме семките и воднистата среда. Нарязваме месестата част на кубчета с размер около 5 cm, а почистения лук - на полумесеци. Измиваме и подсушаваме пуешкото филе, отстраняваме жилите и го режем на едри кубчета. Запържваме го в 2 с. л. сгорещено олио от всички страни, овкусяваме със солта и черния пипер и го вадим.
2. Изсипваме останалото олио в мазнината и запържваме в него тиквата и лучените резени за 2 min. Подправяме със солта, черния пипер, кимиона, канелата и червения пипер и задушаваме 1 min при непрекъснато бъркане. Наливаме пилешкия бульон, връщаме обратно месото и готвим под капак 10 - 12 min.
3. Междувременно сваряваме ориза във вряща подсолена вода според указанията върху опаковката. Обелваме ябълките и лимона, отстраняваме семките и ги режем - ябълките на дебели резени, а лимона на парчета. Добавяме ги в тажина и задушаваме още около 5 min. Накълцваме тиквените семки. Овкусяваме тажина, поръсваме със семките и сервираме с ориза.
Вместо мускатова тиква може да използваме обикновена тиква или тиква сорт Хокайдо.
*Тажин - северноафрикански глинен съд, състоящ се от плоска и кръгла част с ниски стени и широк конусовиден или куполест похлупак. Сготвеното в него ястие също се нарича тажин.