
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listТиквеник с дърпани кори
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Замесваме гладко тесто със съставките за корите. Може с миксер или в хлебопекарна. Разделяме го на 4-5 парчета и оформяме от тях топки, които намазваме с олио. Оставяме ги да си починат около 20 min на плота, след което ги притискаме с ръка, така че да се получи плосък диск. Оставяме ги да си починат още около 20 min.
Обелваме тиквата, почистваме я и настъргваме на едро ренде. Слагаме настърганата тиква в голям тиган или тенджера със захарта и малко сол и готвим за 10-20 min на среден до силен огън, като разбъркваме от време на време. Готвим, докато поомекне и голяма част от водата ѝ се изпари. Овкусяваме с канелата и разбъркваме. Натрошаваме орехите едри парчета.
Хващаме всяка от корите отделно и раздърпваме върху голяма кърпа, покривка или намазнен плот. Намазваме ги с разтопеното масло и ги наръсваме в долната част с тиквената плънка и орехите. Навиваме и нареждаме в тава. Печем на 200° C за 40-50 min до получаване на златист цвят.
Междувременно приготвяме захарен сироп, като стопяваме захарта във водата на котлон. Намазваме горещия тиквеник с охладения захарен сироп и оставяме да изстине.