Тиквеник с дърпани кори

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Тиквеник с дърпани кори
Степен на трудностТрудна
Време за приготвяне2:30 h

Начин на приготвяне

    Замесваме гладко тесто със съставките за корите. Може с миксер или в хлебопекарна. Разделяме го на 4-5 парчета и оформяме от тях топки, които намазваме с олио. Оставяме ги да си починат около 20 min на плота, след което ги притискаме с ръка, така че да се получи плосък диск. Оставяме ги да си починат още около 20 min.

    Обелваме тиквата, почистваме я и настъргваме на едро ренде. Слагаме настърганата тиква в голям тиган или тенджера със захарта и малко сол и готвим за 10-20 min на среден до силен огън, като разбъркваме от време на време. Готвим, докато поомекне и голяма част от водата ѝ се изпари. Овкусяваме с канелата и разбъркваме. Натрошаваме орехите едри парчета.

    Хващаме всяка от корите отделно и раздърпваме върху голяма кърпа, покривка или намазнен плот. Намазваме ги с разтопеното масло и ги наръсваме в долната част с тиквената плънка и орехите. Навиваме и нареждаме в тава. Печем на 200° C за 40-50 min до получаване на златист цвят.

    Междувременно приготвяме захарен сироп, като стопяваме захарта във водата на котлон. Намазваме горещия тиквеник с охладения захарен сироп и оставяме да изстине.