Топ сърлойн стек с гарнитура ризото и сос от вино с масло и розмарин

шеф Манчев
шеф Манчев
Топ сърлойн стек с гарнитура ризото и сос от вино с масло и розмарин
Степен на трудностТрудна
Време за приготвяне45 min

Начин на приготвяне

    Започваме с приготвянето на ризотото. Предварително задушаваме ориза за 20 min. В отделен съд слагаме бульонa, гъбите, сушените домати, дивия лук, чесъна, маскарпонето и половината масло, докато омекнат зеленчуците. Овкусяваме със сол и черен пипер и добавяме ориза. Щом ризотото е готово, прибавяме останалото масло и накрая пармезана.

    Попиваме кръвта от стека и го овкусяваме със сол и черен пипер. В загрят тиган с малко растителна мазнина го запичаме за около 2 - 3 min от всяка страна*. Накрая добавяме кубче масло, пресния розмарин и наливаме виното. Оставяме сосът леко да се сгъсти.

    Сервираме ризотото, върху него стека и за финал поливаме със соса.

    *Легенда за степента на приготвяне на месото:

    Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;

    Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;

    Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;

    Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;

    Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С

    Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 min след готвене преди да се разреже.