Верига от любими рецепти
Топ сърлойн стек с гарнитура ризото и сос от вино с масло и розмарин

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

сърлойн стек сърлойн стек1
ориз ориз300 g g
печурки печурка100 g g
сушени домати сушен домат30 g g
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
див лук див лук1 стръка стрък
маскарпоне маскарпоне50 g g
краве масло краве масло125 g g
пармезан пармезан50 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон300 ml ml
мащерка мащерка1 стръка стрък
розмарин розмарин1 стръка стрък
червено вино червено вино100 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Топ сърлойн стек с гарнитура ризото и сос от вино с масло и розмарин

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(24)

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на ризотото. Предварително задушаваме ориза за 20 min. В отделен съд слагаме бульонa, гъбите, сушените домати, дивия лук, чесъна, маскарпонето и половината масло, докато омекнат зеленчуците. Овкусяваме със сол и черен пипер и добавяме ориза. Щом ризотото е готово, прибавяме останалото масло и накрая пармезана.

Попиваме кръвта от стека и го овкусяваме със сол и черен пипер. В загрят тиган с малко растителна мазнина го запичаме за около 2 - 3 min от всяка страна*. Накрая добавяме кубче масло, пресния розмарин и наливаме виното. Оставяме сосът леко да се сгъсти.

Сервираме ризотото, върху него стека и за финал поливаме със соса.

*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 min след готвене преди да се разреже.