Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listТоп сърлойн стек с гарнитура ризото и сос от вино с масло и розмарин
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на ризотото. Предварително задушаваме ориза за 20 min. В отделен съд слагаме бульонa, гъбите, сушените домати, дивия лук, чесъна, маскарпонето и половината масло, докато омекнат зеленчуците. Овкусяваме със сол и черен пипер и добавяме ориза. Щом ризотото е готово, прибавяме останалото масло и накрая пармезана.
Попиваме кръвта от стека и го овкусяваме със сол и черен пипер. В загрят тиган с малко растителна мазнина го запичаме за около 2 - 3 min от всяка страна*. Накрая добавяме кубче масло, пресния розмарин и наливаме виното. Оставяме сосът леко да се сгъсти.
Сервираме ризотото, върху него стека и за финал поливаме със соса.
*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 min след готвене преди да се разреже.