Топеница

шеф Манчев
шеф Манчев
Топеница
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне30 min

Начин на приготвяне

    Изпичаме, обелваме и нарязваме чушките. Доматите попарваме във вряла вода, след което ги обелваме и смачкваме. Лука нарязваме на ситно, настъргваме чесъна и ги объркваме с другите зеленчуци. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.

    Слагаме ги в подходящ съд и печем 20 – 25 минути в предварително загрята на 180° C фурна. 

    Сервираме топеницата топла или изстинала, поръсена с магданоз. Хапваме с препечен хляб и сирене.

    Интересно: В някои региони на България това ястие се нарича „лютика“. То е пример, че в традиционната ни кухня хората рядко консумирали зеленчуците сурови (както се вижда в рецептата, дори доматите се попарват), а също така, че чесънът и магданозът са подправки, с които се овкусявало всяко блюдо.