
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Топеница
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Изпичаме, обелваме и нарязваме чушките. Доматите попарваме във вряла вода, след което ги обелваме и смачкваме. Лука нарязваме на ситно, настъргваме чесъна и ги объркваме с другите зеленчуци. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.
Слагаме ги в подходящ съд и печем 20 – 25 минути в предварително загрята на 180° C фурна.
Сервираме топеницата топла или изстинала, поръсена с магданоз. Хапваме с препечен хляб и сирене.
Интересно: В някои региони на България това ястие се нарича „лютика“. То е пример, че в традиционната ни кухня хората рядко консумирали зеленчуците сурови (както се вижда в рецептата, дори доматите се попарват), а също така, че чесънът и магданозът са подправки, с които се овкусявало всяко блюдо.