Верига от любими рецепти
Топеница

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

червени чушки червена чушка4 бр. бр.
домати домат2 бр. бр.
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
олио олио30 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
магданоз магданоз
(за поръсване)

Топеница

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(6)

Начин на приготвяне

Изпичаме, обелваме и нарязваме чушките. Доматите попарваме във вряла вода, след което ги обелваме и смачкваме. Лука нарязваме на ситно, настъргваме чесъна и ги объркваме с другите зеленчуци. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.
Слагаме ги в подходящ съд и печем 20 – 25 минути в предварително загрята на 180° C фурна. 
Сервираме топеницата топла или изстинала, поръсена с магданоз. Хапваме с препечен хляб и сирене.

 

Интересно: В някои региони на България това ястие се нарича „лютика“. То е пример, че в традиционната ни кухня хората рядко консумирали зеленчуците сурови (както се вижда в рецептата, дори доматите се попарват), а също така, че чесънът и магданозът са подправки, с които се овкусявало всяко блюдо.