Торта с карамел, тиква и карамелизирани орехи

шеф Манчев
шеф Манчев
Торта с карамел, тиква и карамелизирани орехи
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    В тиган разтваряме захарта с 50 ml вода. Усилваме температурата за 5-7 min до получаването на тъмен карамел. Изсипваме го в подходяща форма за торта. 

    Сваряваме тиквата за 10 min до омекване и пасираме до получаването на пюре. Минаваме сместа през цедка, оставяме да изстине, добавяме яйцата с млякото, подправките и разбиваме до получаването на еднородна смес. 

    Изсипваме сместа върху карамела и на водна баня печем за около 1 h на 140-160° С до получаването на готов крем карамел. След като изстине на стайна температура, слагаме в хладилник поне за 4 h.

    Карамелизираме орехите със захарта на тиган, след това ги овалваме в сместа от белтъци, канела и сол.

    Печем орехите върху хартия на 180° С за около 10 min. 

    Сервираме парче от тортата, гарнирано с карамелизирани орехи.