Верига от любими рецепти
Торта с карамел, тиква и карамелизирани орехи по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

яйца яйца4 бр. бр.
тиква тиква500 g g
прясно мляко прясно мляко400 ml ml
захар захар100 g g
канела канела
индийско орехче индийско орехче
ванилия ванилия1 шушулки шушулка

за орехите

белтъци белтък1 бр. бр.
захар захар50 g g
сол сол
канела канела

Торта с карамел, тиква и карамелизирани орехи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(126)

Начин на приготвяне

В тиган разтваряме захарта с 50 ml вода. Усилваме температурата за 5-7 min до получаването на тъмен карамел. Изсипваме го в подходяща форма за торта. 
Сваряваме тиквата за 10 min до омекване и пасираме до получаването на пюре. Минаваме сместа през цедка, оставяме да изстине, добавяме яйцата с млякото, подправките и разбиваме до получаването на еднородна смес. 
Изсипваме сместа върху карамела и на водна баня печем за около 1 h на 140-160° С до получаването на готов крем карамел. След като изстине на стайна температура, слагаме в хладилник поне за 4 h.
Карамелизираме орехите със захарта на тиган, след това ги овалваме в сместа от белтъци, канела и сол.
Печем орехите върху хартия на 180° С за около 10 min. 
Сервираме парче от тортата, гарнирано с карамелизирани орехи.