Три топли напитки за студените дни

шеф Шишков
шеф Шишков
Три топли напитки за студените дни
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне30 min

Начин на приготвяне

    Горещия шоколад приготвяме, като кипваме сметаната с млякото и заливаме нарязания на ситно кувертюр. Бъркаме до получаване на гладка и плътна кремообразна смес. Поднасяме в чаша с няколко бонбони Маршмелоу вътре (може да ги карамелизираме с готварска горелка, за да придадат по-завършен и апетитен вид на напитката).

    Греяното вино приготвяме, като карамелизираме захарта с нарязаните и изцедени цитруси и подправките. Когато захарта се разтопи, добавяме 150 ml от виното и готвим до получаване на гъст сироп. Добавяме и останалото вино, като внимаваме температурата на напитката да не превиши 65° C, за да не изври алкохолът. Прецеждаме и поднасяме в керамични чаши, за да не се спукат кристалните.

    Бързата медовина приготвяме, като кипваме 100 ml вино с меда, сока от лимона и настърганата шушулка ванилия. Добавяме нарязаните круши и готвим до сгъстяване на сиропа. При добавяне на останалото бяло вино не позволяваме на температурата да надвиши 65° C. Това най-лесно можем да проследим с термометър.