Верига от любими рецепти
Три вида ризото с вино

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

За ризото основа

ориз за ризото ориз за ризото500 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон1,5 l l
бяло вино бяло вино300 ml ml
лук лук1 глави глава
маслиново масло маслиново масло

За ризото с пиле и тиквички

бяло вино бяло вино
(Шардоне или Совиньон Блан)
тиквички тиквичка100 g g
моркови морков50 g g
пилешко филе пилешко филе140 g g

За ризото със сьомга и шафран

вино розе вино розе
филе от сьомга филе от сьомга150 g g
шафран шафран1 g g

За ризото с панчета и печурки

червено вино червено вино
(Mерло (или по-леко червено вино))
панчета панчета
(или бекон)
100 g g
печурки печурка150 g g

За сервиране

пармезан пармезан150 g g
масло масло100 g g
мащерка мащерка3 - 4 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Три вида ризото с вино

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(100)

Начин на приготвяне

За основната рецепта за ризото – задушаваме лука до златисто в маслиновото масло и добавяме ориза, докато стане кристален.
Добавяме виното и бъркаме, докато изври.

Започваме да добавяме бульон по черпак-два, като оставяме да извира. Така нишестето се отделя постепенно и постигаме кремообразна консистенция на ризотото.

Готвим ориза до 70% готовност, като внимаваме зърната да останат леко хрупкави. Разстиламе в тава и оставяме да изстине. Много е важно оризът да не изстива в тенджерата, в която сме го готвили, защото температурата му отдолу е по-висока от тази отгоре и ще се пресготви.

За ризото с пиле и зеленчуци – задушаваме нарязаните на кубчета зеленчуци и добавяме пилето на тънки жулиени. Когато се сготви от всички страни, добавяме от основата за ризото с малко бульон. Готвим до ал денте и добавяме настърган пармезан, масло, сол и черен пипер.

За ризото със сьомга и шафран – овкусяваме сьомгата със сол и черен пипер и я готвим в горещ тиган с маслиново масло или олио от всички страни. Изваждаме сьомгата и в същия тиган добавяме от ориз от основната рецепта. Заливаме шафрана с малко количество горещ бульон и го прибавяме към ориза.
Отново добавяме бульон и бъркаме до ал денте. Завършваме с пармезан, масло, сол и черен пипер.

За ризотото с панчета и печурки – задушаваме панчетата на кубчета в маслиново масло и добавяме гъбите, нарязани на шайби. Когато се задушат, добавяме от основата за ризото, малко бульон и готвим до ал денте. Завършваме с пармезан, масло, сол и черен пипер.