Три вида ризото с вино

шеф Шишков
шеф Шишков
Три вида ризото с вино
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    За основната рецепта за ризото – задушаваме лука до златисто в маслиновото масло и добавяме ориза, докато стане кристален.

    Добавяме виното и бъркаме, докато изври.

    Започваме да добавяме бульон по черпак-два, като оставяме да извира. Така нишестето се отделя постепенно и постигаме кремообразна консистенция на ризотото.

    Готвим ориза до 70% готовност, като внимаваме зърната да останат леко хрупкави. Разстиламе в тава и оставяме да изстине. Много е важно оризът да не изстива в тенджерата, в която сме го готвили, защото температурата му отдолу е по-висока от тази отгоре и ще се пресготви.

    За ризото с пиле и зеленчуци – задушаваме нарязаните на кубчета зеленчуци и добавяме пилето на тънки жулиени. Когато се сготви от всички страни, добавяме от основата за ризото с малко бульон. Готвим до ал денте и добавяме настърган пармезан, масло, сол и черен пипер.

    За ризото със сьомга и шафран – овкусяваме сьомгата със сол и черен пипер и я готвим в горещ тиган с маслиново масло или олио от всички страни. Изваждаме сьомгата и в същия тиган добавяме от ориз от основната рецепта. Заливаме шафрана с малко количество горещ бульон и го прибавяме към ориза.

    Отново добавяме бульон и бъркаме до ал денте. Завършваме с пармезан, масло, сол и черен пипер.

    За ризотото с панчета и печурки – задушаваме панчетата на кубчета в маслиново масло и добавяме гъбите, нарязани на шайби. Когато се задушат, добавяме от основата за ризото, малко бульон и готвим до ал денте. Завършваме с пармезан, масло, сол и черен пипер.