Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За ризото основа
ориз за ризото ориз за ризото | 500 g g | |
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 1,5 l l | |
бяло вино бяло вино | 300 ml ml | |
лук лук | 1 глави глава | |
маслиново масло маслиново масло |
За ризото с пиле и тиквички
бяло вино
бяло вино (Шардоне или Совиньон Блан) | ||
тиквички тиквичка | 100 g g | |
моркови морков | 50 g g | |
пилешко филе пилешко филе | 140 g g |
За ризото със сьомга и шафран
вино розе вино розе | ||
филе от сьомга филе от сьомга | 150 g g | |
шафран шафран | 1 g g |
За ризото с панчета и печурки
червено вино
червено вино (Mерло (или по-леко червено вино)) | ||
панчета
панчета (или бекон) | 100 g g | |
печурки печурка | 150 g g |
За сервиране
пармезан пармезан | 150 g g | |
масло масло | 100 g g | |
мащерка мащерка | 3 - 4 стръка стрък | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listТри вида ризото с вино
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
За основната рецепта за ризото – задушаваме лука до златисто в маслиновото масло и добавяме ориза, докато стане кристален.
Добавяме виното и бъркаме, докато изври.
Започваме да добавяме бульон по черпак-два, като оставяме да извира. Така нишестето се отделя постепенно и постигаме кремообразна консистенция на ризотото.
Готвим ориза до 70% готовност, като внимаваме зърната да останат леко хрупкави. Разстиламе в тава и оставяме да изстине. Много е важно оризът да не изстива в тенджерата, в която сме го готвили, защото температурата му отдолу е по-висока от тази отгоре и ще се пресготви.
За ризото с пиле и зеленчуци – задушаваме нарязаните на кубчета зеленчуци и добавяме пилето на тънки жулиени. Когато се сготви от всички страни, добавяме от основата за ризото с малко бульон. Готвим до ал денте и добавяме настърган пармезан, масло, сол и черен пипер.
За ризото със сьомга и шафран – овкусяваме сьомгата със сол и черен пипер и я готвим в горещ тиган с маслиново масло или олио от всички страни. Изваждаме сьомгата и в същия тиган добавяме от ориз от основната рецепта. Заливаме шафрана с малко количество горещ бульон и го прибавяме към ориза.
Отново добавяме бульон и бъркаме до ал денте. Завършваме с пармезан, масло, сол и черен пипер.
За ризотото с панчета и печурки – задушаваме панчетата на кубчета в маслиново масло и добавяме гъбите, нарязани на шайби. Когато се задушат, добавяме от основата за ризото, малко бульон и готвим до ал денте. Завършваме с пармезан, масло, сол и черен пипер.