Начин на приготвяне
Почистваме зеленчуците. Нарязваме морковите на тънки лентички, репичките и бялата част на чесъна – на четвъртинки, а зелената – на едри шайби.
Нареждаме първо чесъна, после репичките, а накрая морковите. Добавяме дафиновия лист и посоляваме с щипка сол.
Правим топла саламура от 100 ml оцет, сол на вкус, карамфил, бахар, черен пипер на зърна, които можем да счукаме леко, и по избор – лют пипер на люспи, за да придадем пикантен вкус на туршията.
Заливаме бурканчето със саламура до половината, останалата част пълним с вода и обръщаме с капака надолу.
Туршията трябва да престои поне 24 часа в хладилник, след което е готова за консумация.
Интересно: В по-стари времена се случвало туршията да замества основното ядене на българите – особено по време на пости. Хората я правели само със зеленчуци (основно с червено цвекло, ряпа, зеле и гулия), сол, вода и люти чушки. Едва около двайсетте или трийсетте години на ХХ в. започнали да слагат оцет и да овкусяват туршиите с различни подправки.