Ванилово лате макиато

Ванилово лате макиато
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне25 min

Начин на приготвяне

    1. Направи разрез по дължина на ванилова пръчка, изстържи сърцевината и я кипни заедно с шушулката, захарта и водата. Вари около 7 min, като разбъркваш от време на време, а после остави сиропа да изстине. Извади шушулката.

    2. Свари силно еспресо. Загрей прясното мляко, разбий го на пяна и го разпредели по чашите. През пяната налей еспресото, полей с по 1 с. л. ванилов сироп и сервирай веднага.

    Можеш да запазиш останалия сироп в чиста бутилка или бурканче от сладко в хладилника. С него можеш да заливаш плодове или да го разбиеш с йогурт или кисело мляко.

    През лятото можеш да приготвиш айс лате макиато. За целта остави еспресото след сваряването му напълно да изстине. Разбий студеното прясно мляко на пяна, разсипи го по чашите заедно с еспресото и кубчета лед и полей с ванилов сироп.