
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listВанилово лате макиато
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Направи разрез по дължина на ванилова пръчка, изстържи сърцевината и я кипни заедно с шушулката, захарта и водата. Вари около 7 min, като разбъркваш от време на време, а после остави сиропа да изстине. Извади шушулката.
2. Свари силно еспресо. Загрей прясното мляко, разбий го на пяна и го разпредели по чашите. През пяната налей еспресото, полей с по 1 с. л. ванилов сироп и сервирай веднага.
Можеш да запазиш останалия сироп в чиста бутилка или бурканче от сладко в хладилника. С него можеш да заливаш плодове или да го разбиеш с йогурт или кисело мляко.
През лятото можеш да приготвиш айс лате макиато. За целта остави еспресото след сваряването му напълно да изстине. Разбий студеното прясно мляко на пяна, разсипи го по чашите заедно с еспресото и кубчета лед и полей с ванилов сироп.