Верига от любими рецепти
Ванилово лате макиато

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

За сиропа:

ванилова пръчка ванилова пръчка1
захар захар100 g g
вода вода100 ml ml

За лате макиато:

мляно еспресо мляно еспресо10 - 12 ч.л. ч.л.
прясно мляко прясно мляко700 ml ml
ванилов сироп ванилов сироп4 с.л. с.л.

Ванилово лате макиато

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

25 min
(6)

Начин на приготвяне

1. Направи разрез по дължина на ванилова пръчка, изстържи сърцевината и я кипни заедно с шушулката, захарта и водата. Вари ок. 7 min, като разбъркваш от време на време, а после остави сиропа да изстине. Извади шушулката.

2. Свари силно еспресо. Загрей прясното мляко, разбий го на пяна и го разпредели по чашите. През калпачето от пяна налей еспресото, полей с по 1 с. л. ванилов сироп и сервирай веднага.

Съвети: Можеш да запазиш останалия сироп в чиста бутилка или бурканче от сладко в хладилника. С него можеш да заливаш плодове или да го разбиеш с йогурт или кисело мляко.

През лятото можеш да приготвиш айс лате макиато. За целта остави еспресото след сваряването му напълно да изстине. Разбий студеното прясно мляко на пяна, разсипи го по чашите заедно с еспресото и кубчета лед и полей с ванилов сироп.