Вариация на сьомга Уелингтън

Вариация на сьомга Уелингтън

ТрудностСредно трудна
Подготовка5 min
Приготвяне60 min

Начин на приготвяне

  1. Почистваме филето от сьомга от костиците. Ако има кожа, премахваме и нея. Посоляваме рибата. Нарязваме орехите на едро, а лука и магданоза на ситно. В горещ тиган на средна степен на котлона запържваме орехите с маслото, докато придобият златист цвят и наситен аромат. Към тях добавяме лука и продължаваме да готвим, докато омекне. На финала прибавяме и магданоза, сваляме от котлона и разбъркваме.
  2. Слагаме бутертестото върху набрашнен плот и ако е нужно, го заглаждаме с помощта на точилка. Стараем се да не го изтъняваме, а да запазим първоначалната му дебелина. Върху него правим легълце от ореховата смес, върху което поставяме филето от сьомга. Намазваме всички страни на тестото с разбито яйце и прегъваме така, че сьомгата да е плътно увита, като избягваме наслояването на тесто. Ако все пак на места има по-голямо количество от него, може да го изрежем.
  3. Поставяме сьомгата Уелингтън в тава, покрита с хартия за печене. Намазваме бутертестото и отгоре с яйце. Печем на 200 – 220° C за 30 min, докато тестото получи приятен златист цвят. Времето и температурата за изпичане до голяма степен зависят от самата печка и от формата на Уелингтъна. Ако предпочетем да направим ястието на малки индивидуални порции, то тогава ще бъде по-удачно да ги печем на по-висока температура.
  4. Докато сьомгата се пече, приготвяме соса. За него смесваме горчицата, сока от половин лимон, копъра, меда, маслиновото масло и скилидката чесън, нарязана на ситно.
  5. Вадим сьомгата Уелингтън от фурната и я оставяме да си почине за 15 min. След това нарязваме на подходящи порции и сервираме в компанията на соса.