Вегански бургер с карамелизиран лук и свежи зеленчуци

Вегански бургер с карамелизиран лук и свежи зеленчуци

ТрудностЛесна
Приготвяне30 min

Начин на приготвяне

    За приготвянето на рецептата избираме любимия си пълнозърнест или многозърнест хляб и го нарязваме на равномерно дебели филии. Препичаме ги на сух или грил тиган от двете страни. Когато хлябът е готов, тигана ще е достатъчно горещ за приготвянето на веганския бургер. Добавяме малко маслиново масло и запържваме веганския бургер от всяка страна до готовност.

    Чупките и тиквичките запичаме в същият тиган с малко маслиново масло, като тиквичките нарязваме на тънки шайби, а чушките на ивици. В същият тиган добавяме още малко маслиново масло, в което запържваме лука, нарязан на тънки полумесеци. След запържване до тъмно златисто добавяме захарта, разбъркваме и добавяме балсамиковия оцет. Бъркаме докато се карамелизира и оцета изври.

    За соса пасираме всички съставки до получаване на хомогенна смес и съхраняваме в хладилник. Сосът може да бъде използван отделно както за салати, така и за сирена и меса.

    Асемблираме бургера, започвайки с хляба, върху който добавяме соса, след което веганския бургер, домат, айсберг, зеленчуци, карамелизиран лук и втората филийка хляб, овкусена със сос.

    На вкус можем да намажем филиите с разполовена скилидка чесън, когато са прясно запечени на тигана.