Великденски венец

Великденски венец
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    Разтваряме маята в хладката вода, смесена с няколко лъжици от брашното. Когато шупне, добавяме останалото брашно, маслиновото масло и оформяме гладко тесто. Покриваме го с фолио за свежо съхранение и го оставяме да втаса на топло за 1 h. 

    Покриваме с хартия за печене дъното на тавичка с диаметър 24 cm. Пускаме фурната да се загрее на 175° С. Разточваме една трета от тестото върху набрашнена повърхност и покриваме с него дъното на тавата. Разделяме останалото тесто на 3 части. Разточваме всяка част на дълъг фитил. Сплитаме ги на плитка и ги поставяме като борд, като се стремим да постигнем формата на венец. Смесваме жълтъка с млякото и намазваме венеца с него. Печем за 15 – 20 min, докато хване златиста коричка. Вадим и оставяме да изстине. 

    През това време в купа разбъркваме крем сиренето до гладкост и подправяме с малко сол и черен пипер. Намазваме венеца с него, като се стараем да не покриваме плитката. Нарязваме зеленчуците на различни форми и декорираме във форми по желание или в несиметрична композиция. За финал поръсваме с филираните бадеми.