Верига от любими рецепти
Великденски венец

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

брашно от спелта брашно от спелта300 g g
вода вода150 ml ml
суха мая суха мая0,5 пакетчета пакетче
захар захар1 ч.л. ч.л.
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
жълтъци жълтък1 бр. бр.
прясно мляко прясно мляко1 с.л. с.л.
крем сирене крем сирене150 g g
бадеми бадем
(филирани)
20 g g
зеленчуци зеленчуци
(пролетни)
сол сол
черен пипер черен пипер

Великденски венец

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(0)

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в хладката вода, смесена с няколко лъжици от брашното. Когато шупне, добавяме останалото брашно, маслиновото масло и оформяме гладко тесто. Покриваме го с фолио за свежо съхранение и го оставяме да втаса на топло за 1 h. 

Покриваме с хартия за печене дъното на тавичка с диаметър 24 cm. Пускаме фурната да се загрее на 175° С. Разточваме една трета от тестото върху набрашнена повърхност и покриваме с него дъното на тавата. Разделяме останалото тесто на 3 части. Разточваме всяка част на дълъг фитил. Сплитаме ги на плитка и ги поставяме като борд, като се стремим да постигнем формата на венец. Смесваме жълтъка с млякото и намазваме венеца с него. Печем за 15 – 20 min, докато хване златиста коричка. Вадим и оставяме да изстине. 

През това време в купа разбъркваме крем сиренето до гладкост и подправяме с малко сол и черен пипер. Намазваме венеца с него, като се стараем да не покриваме плитката. Нарязваме зеленчуците на различни форми и декорираме във форми по желание или в несиметрична композиция. За финал поръсваме с филираните бадеми.