Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
брашно от спелта брашно от спелта | 300 g g | |
вода вода | 150 ml ml | |
суха мая суха мая | 0,5 пакетчета пакетче | |
захар захар | 1 ч.л. ч.л. | |
маслиново масло маслиново масло | 2 с.л. с.л. | |
жълтъци жълтък | 1 бр. бр. | |
прясно мляко прясно мляко | 1 с.л. с.л. | |
крем сирене крем сирене | 150 g g | |
бадеми
бадем (филирани) | 20 g g | |
зеленчуци
зеленчуци (пролетни) | ||
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listВеликденски венец
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Разтваряме маята в хладката вода, смесена с няколко лъжици от брашното. Когато шупне, добавяме останалото брашно, маслиновото масло и оформяме гладко тесто. Покриваме го с фолио за свежо съхранение и го оставяме да втаса на топло за 1 h.
Покриваме с хартия за печене дъното на тавичка с диаметър 24 cm. Пускаме фурната да се загрее на 175° С. Разточваме една трета от тестото върху набрашнена повърхност и покриваме с него дъното на тавата. Разделяме останалото тесто на 3 части. Разточваме всяка част на дълъг фитил. Сплитаме ги на плитка и ги поставяме като борд, като се стремим да постигнем формата на венец. Смесваме жълтъка с млякото и намазваме венеца с него. Печем за 15 – 20 min, докато хване златиста коричка. Вадим и оставяме да изстине.
През това време в купа разбъркваме крем сиренето до гладкост и подправяме с малко сол и черен пипер. Намазваме венеца с него, като се стараем да не покриваме плитката. Нарязваме зеленчуците на различни форми и декорираме във форми по желание или в несиметрична композиция. За финал поръсваме с филираните бадеми.