Винен кебап

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Винен кебап
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:35 h

Начин на приготвяне

    Нарязваме свинското месо на едри парчета и го овкусяваме със сол и черен пипер. Запържваме го в тенджера с олио на средна температура, докато получи приятен загар. Готовото месо слагаме в купа. В тенджерата, в която сме запържили месото, добавяме виното и деглазираме. След това готовият сос изсипваме в купата с месото.

    В същата тенджера добавяме още олио и ситно нарязаните лук и морков. Посоляваме и ги запържваме на средна температура за 5 min, докато поомекнат. Към тях добавяме брашното и разбъркваме, докато се разпредели равномерно. Прибавяме и предварително намачканите домати и отново разбъркваме. В тенджерата добавяме водата, дафиновия лист, бахара и месото с винения сос. Оставяме ястието да къкри на най-ниската температура под капак, докато месото стана крехко. Разбъркваме на всеки 20 – 30 min, за да не загори. Сервираме със сварен ориз и магданоз.

    Съвети:

    - При приготвянето на месото, не трябва да се слага голямо количество наведнъж, защото няма да се запържи, а ще се свари. При необходимост процедурата се повтаря два пъти, като между всяко запържване трябва да деглазираме с вино.

    - Ако месото е прекалено загоряло по време на запържването, по-добре да пропуснем деглазирането с вино. В този случай обираме с вода и изхвърляме течността. Черният загар ще направи манджата горчива.

    - Ако искаме да спестим време за приготвяне на ястието, може всички съставки да бъдат сварени заедно. По този начин ще се загуби известна доза от вкуса, но ще се получи доста по-бързо.