Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме праза. Бялата и светлозелената част нарязваме на едро, тъмнозелената част на много ситно. Белим картофите и ги нарязваме на кубчета. Задушаваме ги с едро нарязания праз в 2 с. л. сгорещено масло. Овкусяваме със солта, черния пипер и мащерката. Добавяме 700 ml зеленчуков бульон, кипваме и готвим под капак ок. 20 min до омекване.
Пасираме супата. Добавяме сметаната и ако е необходимо, още малко бульон и подправяме. Оставяме супата да изстине и след това я прибираме в хладилник.
Преди сервиране задушаваме ситно нарязания праз в останалото предварително сгорещено масло за ок. 3 min до омекване. Посоляваме леко. Поръсваме супата с праза и смиламе отгоре черен пипер.
Съвет: Когато времето е студено, можем да сервираме супата и гореща.