Начин на приготвяне
1. Обели картофите, нарежи на кубчета, измий ги и ги вари във вряща подсолена вода около 25 min, докато омекнат.
2. Междувременно обели ябълките, отстрани им семките, нарежи ги на кубчета и ги вари 10 - 15 min под капак заедно с ваниловата захар и ябълковия сок, докато станат много меки. Ако се налага, добави още сок.
3. Обели лука и го нарежи на фини кръгчета. Отстрани кожата от сланината. Нарежи сланината на малки кубчета и ги разтопи в тиган с незалепващо покритие. Добави лука и бавно задушавай, докато омекне.
4. Излей водата от картофите и остави парата да се изпари. Намачкай ги на пюре заедно с маслото и прясното мляко и овкуси със солта и черния пипер. Гарнирай пюрето с ябълковия мус и сланината с лук.